Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Jsou jich tisíce: Pohřešované děti, které nebudou o Vánocích doma. Po některých se pátrá i dvacet let

Autor: lvi - 
23. prosince 2013
05:02

Měly by si užívat prázdnin, rodinné pohody, dárků a hrát si s kamarády. Místo toho jsou pořešované a nikdo neví, kde Vánoce stráví či zda-li je vůbec stráví. V Česku se ročně ztratí několik tisíc dětí, přičemž většina z nich se najde. Jsou ale i případy, kdy se děti pohřešují i několik let.

Každý rok zmizí v Česku tisíce dětí. Každý den je to přes 20. Část se jich domů už nikdy nevrátí. Některé z nich jsou tak malé, že se o sebe ještě neumí samy postarat. Za jejich zmizením jsou útěky z domova, ale také únosy a vraždy nebo prostě jen odejdou ven a nenajdou cestu zpátky.

Čím déle jsou pryč, tím menší je možnost, že se vrátí domů. Některé děti se pohřešují už dvacet let a jejich rodiče už ztratili naději. Nikdy se nedoví, co se s jejich dětmi stalo.

Honzík zmizel před šestnácti lety

Nejzářnějším případem je příběh Honzíka Nejedlého z pražského Podolí. Ten, jakoby se stal symbolem zmizelých dětí u nás. Za posledních 20 let je to v Praze jediné pohřešované dítě, u kterého se policii nepodařilo vypátrat jeho osud. Ztratil se v lednu 1998, když mu bylo devět let. Policie ví, že si inkriminovaný den odešel hrát za kamarádem, domů už se ale nikdy nevrátil. Tehdy po chlapci pátraly stovky lidí, psi a vrtulník s termovizí. Potápěči prohledávali Vltavu. Rodiče sice dostali řadu tipů, ale nic se nepotvrdilo

Všechny stopy po Honzíkovi končily v Podolské ulici, policie tak dospěla k závěru, že byl unesen v autě.

Většinu případů, až 98 procent, se nicméně policejním pátračům podaří objasnit, jsou ale i fotografie dětí, které už v databázích pohřešovaných visí víc než deset let. Po dvaceti letech budou vymazány.

Pokud snad máte při prohlížení fotek pohřešovaných dětí sebemenší pocit, že vám je nějaké z nich povědomé, nebo že jste ho třeba v poslední době někde potkali, neváhejte a obraťte se na policii. Jakákoliv informace, která by vám třeba mohla připadat nevýznamná, může policii pomoci s pátráním a třeba i zachránit život.

Pro děti na utěku funguje tradičně linka bezpečí. Na tu se mohou o pomoc a radu obracet děti a mladí, kteří se ocitnou v krizové situaci. Volat mohou na bezplatné číslo 116 111. Věnovat se jim bude některý ze stovky odborných konzultantů. Tým denně vyřídí na 700 hovorů. K dispozici je i internetový chat. Funguje také linka Vzkaz domů pro děti na útěku, kde mohou nechat zprávu rodičům. Otcům, matkám, sourozencům či učitelům slouží pak Rodičovská linka s číslem 840 111 234.

kamii ( 23. prosince 2013 21:32 )

Je divné, že podle jmen, to jsou děti cizinců, možná bych hledala směrem cizina a příbuzní ....třeba je to náhoda.

slider ( 23. prosince 2013 19:19 )

Vetsina deti je od Cesek a cizi muze.

lipno ( 23. prosince 2013 13:05 )

Vy blbci z PLESKu, proč je u fofek nezvěstných To se mi LÍBÍ

vasek711 ( 23. prosince 2013 11:38 )

je to hrozne, osud ale nekdy uderi tam, kde to nejvic boli.

cukrous ( 23. prosince 2013 10:04 )

Je to strašně smutný!!!!Nejhorší věc,co se může rodičům stát!

Zobrazit celou diskusi