Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministerstvo vnitra JAR: Krejčířův pas nebyl falešný!

Autor: ČTK, ljš - 
29. listopadu 2013
10:46

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř je patrně v JAR legálně! Přestože se dlouhou dobu spekulovalo o tom, že do země ze Seychel přiletěl na falešný pas, jihoafrické ministerstvo vnitra dnes potvrdilo pravý opak.

Český podnikatel Radovan Krejčíř se v roce 2007 dostal do Jihoafrické republiky legálně a ne na základě falešného pasu, jak dosud média sborově tvrdila. S odvoláním na informace ministerstva vnitra JAR to napsal zpravodajský server stanice SABC. Nyní má Krejčíř status žadatele o azyl, který mu úřady garantují až do chvíle, kdy bude s konečnou platností o azylu rozhodnuto.

Zástupce ministerstva vnitra Mkuseli Apleni SABC řekl, že Krejčíř do JAR přijel s platným seychelským pasem. Na Seychelách pobýval poté, co v roce 2005 uprchl české policii při domovní prohlídce ve své vile. Až dosud se přitom psalo, že Čech ze Seychel odjel s falešným cestovním dokladem, a proto byl také v dubnu 2007 zadržen už na letišti v Johannesburgu.

Záznamy podle Apleniho hovoří o tom, že Krejčíř se do JAR dostal legálně a vzápětí požádal o azyl. Jeho žádost sice byla zamítnuta, český podnikatel se ale proti tomu odvolal a na výsledek úředního řízení stále čeká. I kdyby také odvolací procedura skončila zamítnutím jeho žádosti, může se Krejčíř ještě obrátit na soud. Na definitivní verdikt tedy může čekat ještě dlouho a po celou dobu mu zákon garantuje uprchlický status.

Úřady ho ze země mohou deportovat teprve poté, co vyčerpá všechny možnosti odvolání. Ve hře je však také žádost o vydání Krejčíře do České republiky, kde byl ve čtvrtek pravomocně odsouzen k 10,5 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Český podnikatel je nyní v nemocnici, kde čeká na další soudní stání v případu, kde je podezřelý z pokusu o vraždu a únosu. Soud v Johannesburgu by měl v pondělí rozhodnout o jeho případném propuštění na kauci.

Video  Takto to vypadá před směnárnou Radovana Krejčíře  - Blesk - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

snezny.levhart ( 30. listopadu 2013 23:02 )

>>...investigace nebyla schopna objevit - neboť patrně dlí pod bulvární rozlišovací schopností.

snezny.levhart ( 30. listopadu 2013 22:50 )

Proč by Seychely (země, na živnosti ze světových podvodníků založená), nevydaly Krejčířovi pas, o tom mohla spekulovat akorát nablbla z bulvárů; jinak k obdobným fantasům není realistický důvod. Pozoruhodná je jiná věc: a sice, jak plynule a do určité fáze i hladce, se Krejčířovi dařilo pronikat na vrchol pyramidy JARského podsvětí. Můžeme to vnímat jako pokus jakéhosi dobrodruha z Česka, který riskuje život sázkou na jedinou kartu, něco si v zákulisí JARského zločinu si jen tak zkoušel dělat ramena, soupeřil o prvenství, a ono mu to náhodou tak vycházelo? V případě tak chladně, racionálně uvažujícího člověka šlo mnohem spíše o rutinní záležitost; patrně se "jen" choval stejně, jak byl už zvyklý z Čech. Proto vplul do kalných afrických vod tak hladce. To by nám konečně mohlo napovědět řešení rébusu, jak to vlastně v dobách ne tak dávných bylo v dobách minulých. Fakt může ještě někdo podléhat iluzi, že "šéfem" mafiánů býval tou dobou Franta Mrázek, s nímž se o flek přetahoval Berdych se svou tlupou? Jistě takové ambice měli - jak tvrdí některá média i napovídá Expozitura, velmi zdařilý seriál I. Klímy, M. Kroupy, I. Pokorného a P. Kotka: rovněž on však naši otázku ponechává bez definitivního resumé. Kdosi v pozadí ještě evidentně hrál další part; v reálu však nemuselo běžet jen o nitky a propojení mocí I politické, čemuž se blíží náznaky tvůrčí licence, ale taky další mafiánská struktura v pozadí. Třeba právě Krejčíř, o němž kupodivu i seriál neuvádí ani ň. To by nám rovněž ukazovalo, zač mohl být vnitrem zobchodován Krejčířův "útěk" z ČR: nemuselo běžet pouze o kolosální dar finančního charakteru, ale možná i Mrázkův archív - který se později objevil v rukou ministra Kubiceho. Jedna z odpovědí tak je velmi snadná - stejně jak onen archív, leží u policie, potažmo na MV. Není ovšem divu, že bulvárrní telata onu zásadní odpověď stále nepřinesla a vzmohla se na toliko jalové, logiky prosté fanazírování o původu Seychelského pasu, když ani tak zjevný zdroj i

jana999 ( 30. listopadu 2013 11:18 )

já myslím, že ráda by dneska už zpět šel rád, počítám, že ho někdo odpráskne, jen se dostane na svobodu škoda ho nebude, kdo s čím zachází, s tím také schází

jakeline ( 29. listopadu 2013 14:44 )

Zrepubliky ho nechali legálně odejít všichni co tuto kauzu řešili dostali od Krejčíře dobře zaplaceno Koláře uklidili do Bratislavy přidělili mu vysoký post a bylo vymalováno Celá kauza se zametla pod koberec aby nemusel nikdo nic vysvětlovat

milan1959 ( 29. listopadu 2013 11:48 )

Krejčíře nechali záměrně zdrhnout z vily v roce 2005 za vlády koloťuka Grosse (ČSSD), který následně zázračně zbohatl a ministrem vnitra byl soudruh Bublan (ČSSD). Stačí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání