Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Martin (22) ubodal dědu kvůli penězům: Dokonce si napsal seznam, co koupí!

Žák rakovnického gymnázia nožem pobodal učitelku, vrtulník ji převezl do pražské UVN.
Žák rakovnického gymnázia nožem pobodal učitelku, vrtulník ji převezl do pražské UVN.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sch, ČTK - 
6. září 2013
13:57

S vidinou peněz si vzal pepřový sprej a nůž. Zazvonil na dědečka, sprej mu nastříkal do očí a před výtahem ho ubodal. Pak vyběhl do desátého patra, jenže v cestě mu stála dědova družka, tu naštěstí jen zranil. Martin Kral (22) si pomýšlel na dědečkovi peníze, měl dokonce sepsaný seznam, co všechno si chce koupit. Za vraždu a pokus teď dostal 26 let! Navíc musí zaplatit 600 tisíc!

Drama se odehrálo loni v listopadu. Kral si nejdříve připravil pepřový sprej a kuchyňský nůž a zazvonil u svého dědy v bytě s tím, že mu jde vrátit půjčené peníze. Ve chvíli, kdy pětašedesátiletý muž sjel výtahem ke vchodovým dveřím, Kral mu podle obžaloby nastříkal sprej do obličeje a pětkrát jej bodl. Muž na místě zemřel na selhání srdce, podle znalce došlo ke smrti během několika desítek vteřin.

Mladík následně poškozeného odtáhl do sklepa, kde mu stáhl kalhoty, kterými utřel krev před výtahem. Poté vyšel do 10. patra domu, kde měl jeho děda byt. Sám si odemkl a zaútočil nožem i na dědovu družku. Ženu bodl dvakrát a údajně se ji snažil také uškrtit. Přestal až ve chvíli, kdy na něho křičel a z plynové pistole střílel jeden z podnájemníků, který se zrovna v bytě nacházel.

Potřeboval peníze

Mladík již dříve u soudu prohlásil, že k vraždě ho dohnala tehdejší tísnivá situace, kdy neměl domov a žil na ulici. Domníval se, že si díky penězům pronajme byt v Praze.

Nenapravitelný

Podle předsedy senátu Petra Nováka možnost Kralovi nápravy téměř neexistuje. "Z výpovědí svědků vyplývá, že se jedná o člověka bezskrupulózního, který okrade každého - matku, bratra, dědečka a který nemá žádné sociální zábrany. Je zaměřen pouze na uspokojování vlastních potřeb," uvedl soudce.

Seznam věcí ke koupi

Státní zástupce Vladimír Mužík byl s verdiktem spokojen a na místě se vzdal možnosti se odvolat. Kral si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. "Obžalovaný si dal tu práci, že si pořídil papír a na tom papíru si sepsal vše, co si koupí poté, co zavraždí své nejbližší," vysvětlil státní zástupce mimořádné okolnosti případu. "Značkové oblečení má pro něho vyšší hodnotu než život jeho příbuzných," dodal žalobce.

zadnice ( 7. září 2013 10:10 )

Obnovit trest smrti!!! Ať si EU kecá co chce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zirafa ( 6. září 2013 21:06 )

děs běs.....

zirafa ( 6. září 2013 21:05 )

v plesku smolí články samí negramoti.....

zirafa ( 6. září 2013 21:04 )

když ty jejich hrubky vidím, zvedá se mi tlak.....

prahor ( 6. září 2013 15:52 )

"...Martin Kral (22) si pomýšlel na dědečkovi peníze, měl dokonce sepsaný seznam, co všechno si chce koupit. ".... "Dědečkovi peníze" mne opravdu dojaly. Když čtu Blesk, tak zvracím - nejem kvůli obsahu, ale i kvůli formě, k níž patří i český pravopis. Ale to je zřejmě redaktorům Blesku cizí....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání