Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rathova blondýna: Mlží o podezřelých zakázkách i o svém luxusním bytě

Autor: ljš, ČTK - 
4. září 2013
14:56

Rathova pravá ruka Johana Novotná, která, si koupila luxusní byt za 12 milionů, aniž by si musela vzít hypotéku, dnes vypovídala u soudu a mlžila stejně, jako když vysvětlovala původ těchto peněz. Na nic si nevzpomíná a zakázky byly jedna jako druhá...

Krajský soud v Praze dnes vyslechl v kauze exposlance Davida Ratha (ČSSD) Johanu Novotnou, která za Rathova hejtmanství šéfovala na úřadu Středočeského kraje oddělení veřejných zakázek. Podle Novotné se dělala počínaje přípravou dokumentací až po vyhlašování zakázek řada kontrol a soutěže nebylo možné ovlivnit. Od Ratha prý žádné nestandardní příkazy nedostávala.

Soudu popisovala, jak se vyřizovaly v krajském úřadu zakázky a jak rozdělovala práci. "Přišly nám podklady, následně jsem je přidělila konkrétnímu pracovníkovi," uvedla. O tendrech týkajících se opravy zámku Buštěhrad a Gymnázia Hostivice, kterých se mimo jiné obžaloba týká, si nedokázala vybavit detaily. "Nejsem to schopná popsat smysluplně a pravdivě. Nejsem si jistá, co jsem viděla a slyšela. Zakázky pro mě byly jako housky na krámu, prostě přišly papíry a řešily se," uvedla.

Celý proces od zadání dokumentace po vyhlášení zakázky prý měl několik úrovní kontrol. Tendry se podle ní ovlivnit nedaly. Pokud by se nějaká firma zvýhodňovala na úkor jiných, údajně by na to přišel úřad Regionálního operačního programu.

Svědkyně

Novotnou obžaloba zmiňuje jako svědkyni a uvádí, že byla v kontaktu s lidmi z firem připravujících zakázky, mimo jiné s jednou z obžalovaných, slovenskou podnikatelkou Liciou Novanskou.

Nyní pracuje jako ekonomická náměstkyně nemocnice v Kolíně, kterou spravuje Středočeský kraj. Média ji zmiňovala letos také v souvislosti s jejím bytem za 12 milionů korun. Podle serveru Lidovky.cz nedokáže vysvětlit okolnosti jeho pořízení. Údajně není jasné, kde peníze na byt vydělala. Podle kupní smlouvy si hypotéku na nákup nebrala. V květnu ji vyzvalo předsednictvo ČSSD, aby odešla ze strany. Se stejným požadavkem přišli sociální demokraté již loni poté, kdy vypukla Rathova kauza. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky na to nijak nereagovala.

Žalobce Petr Jirát v kauze viní 11 lidí z upravování tendrů ve stavebnictví a zdravotnictví tak, aby vyhrála předem domluvená firma. Manipulace podle něj organizovala Pancová s Kottem, Rath prý o všem věděl a dělil se o úplatky. Hrozí mu nejvyšší trest - až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun.

rudyptak48 ( 5. září 2013 13:24 )

Nečas měl svou Nagyovou, dRáth zas Novotnou. Myslím, že by se vedle něj měla posadit také, samozřejmě s náramky. Média jsou asi sedmilháři, když denně mluví o korupci. Nikdo z nařčených je nežaluje, soudy je osvobozují, a tak si zde žijeme v hezké symbióze, zloději a oběti.

dzery ( 5. září 2013 08:20 )

Kdo je to naučil?

sores ( 4. září 2013 15:35 )

Kristepane kde se asi tak přijde na tak obrovské prachy bez podvodů a jiné zločinné činnosti Prostě v rádoby kapitalistickém Česku kdo může, ten krade. A když ne, tak okrádá rodinu. Toto se říkalo za totáče a teď to platí desetinásobně.Příkladem nám jdou český politici a funkcionáři. Za každým rychle nabitým bohatstvím, je vždy podvod a zločinnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání