Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žhářství za 20 milionů: Korunní svědek prý lže!

Autor: Ondřej Požár - 
24. dubna 2012
16:40

Podle obžaloby zapálil už dříve trestaný muž (35) trafiku v Hrušovanech u Brna, od níž vzplála výrobna svíček, keramiky a umělých květin. Škoda přesáhla dvacet milionů! Roman Z. se ale hájí, že žhářský útok, za který mu hrozí až 15 let vězení, nespáchal. A žaloba stojí na výpovědi jediného svědka, který podle znalkyně lže!

Trestný čin obecného ohrožení se škodou velkého rozsahu se podle státní zástupkyně Ivety Eichlerové odehrál loni 22.května v noci.

Roman Z. měl ze vzteku, že mu někdo ukradl kolo, polít benzínem noviny v opuštěném stánku a zapálit ho. Policie ho jako podezřelého zatkla až v listopadu.

Jediný svědek je nevěrohodný!

Opírala se přitom o výpověď korunního svědka Jiřího K. Tento narkoman do protokolu kriminalistům uvedl, že viděl, jak obžalovaný trafiku zapaluje.

Znalkyni z oboru psychiatrie ale řekl, že Romana Z. u stánku pouze viděl, o zapalování nepadlo ani slovo!

„Výpovědi svědka Jiřího K. jsou nevěrohodné. Přibarvuje si je, aby byl zajímavější, protože trpí mindráky a chce být důležitý,“ sdělila v úterý u soudu znalkyně Alena Michalová.

Obžalovaný vinu tvrdě popírá

A vinu rázně popírá i obžalovaný muž, který byl loni ztrestaný podmínkou za domácí násilí vůči své matce Heleně.

„Já jsem ten stánek nepodpálil! Nemám s tím nic společného. A výpovědi klíčového svědka nevěřím. Byl to právě on, kdo v trafice občas přespával,“ hájí se Roman Z.

Chce jít z vazby na svobodu

Ten je už od listopadu ve vazbě a nyní žádá o propuštění na svobodu. Zaručila se za něj jeho matka. „Věřím, že to syn neudělal. Po loňském odsouzení se změnil a choval se vzorně,“ tvrdí Helena Z.

Podle ní je hloupost, že by se její syn mstil žhářstvím za to, že mu někdo ukradl kolo. A o vině recidivisty pochybují i lidé v Hrušovanech.

„Nevěříme tomu, že by to byl Roman, kdo stánek zapálil,“ hájil kamaráda svědek Radek R.

agent007 ( 24. dubna 2012 18:14 )

JJ, jak je snadné se dostat v ČR do kriminálu. Nekdy stačí slovo feťáka a jindy nestačí ani 10 svědků, když jde o politika.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání