Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bič na zfetované řidiče: Proti novému testeru nemají šanci

Autor: op - 
16. ledna 2012
15:02

Policisté na Blanensku mají moderní bič na zfetované řidiče. Od minulého týdne používají k odhalování omámených šoférů nový tester Dräger DrugTest 5000. Ten v pondělí představili novinářům při kontrolní akci ve Zboňku u Letovic.

Do nového testeru stačí podle policejní mluvčí Ivy Šebkové vložit odebraný vzorek slin řidiče a přístroj sám změří hladinu a typ drogy a hned o tom vytiskne záznam včetně data a času.

U dosud používaných přístrojů totiž vyhodnocoval test policista, když porovnával čáru vzniklou ze vzorku slin a kontrolní čáru soupravy.

Přístroj už odhalil "zhuleného" šoféra

Nový tester už pomohl odhalit minulý týden ve středu řidiče, který byl pod vlivem marihuany, což potvrdil i starší přístroj Drugwipe 5+.

„Šofér se však odmítl podrobit následnému odběru krve a moči. Teď mu ve správním řízení hrozí až dva roky bez řidičského průkazu a pokuta až 50 tisíc korun. Případ bude posuzovat správní orgán,“ upřesnila policistka Iva Šebková.

Nový přístroj podle ní odhalí běžně užívané drogy, tedy extázi, pervitin, heroin, kokain a marihuanu. „Prozradí však i užívání tlumících léků jako je například diazepam,“ dodala Šebková.

Na Blanensku je oblíbený pervitin

V loňském roce policisté v okrese Blansko vyhmátli celkem 47 řidičů, kteří byli pod vlivem omamných a psychotropních látek. A dalších 253 motoristů bylo opilých!

Nejoblíbenější drogou hříšníků za volantem byl ve třiceti případech pervitin. Zbylých sedmnáct šoférů si podle mluvčí před jízdou dopřálo jointa z marihuany.

husqarnowicz ( 16. ledna 2012 18:39 )

Tester může být sebelepší,ale pokud bude mít zhulenej šofér tu správnou stranickou příslušnost a patřičné konexe, je to všechno k hovnu. Žádný policajt nestojí o problémy kvůli nějakému mamlasovi.

dannaa ( 16. ledna 2012 17:26 )

Alespoň něco.Mám pocit,že jezdí většina zdrogovaných nebo pod vlivem alkoholu.Dělala bych více a častěji kontroly a za to policii děkuji.

DBBS ( 16. ledna 2012 16:34 )

Jestli tahle novinka bude tak spolehlivá jako dosavadní testery, tak jsem naprosto v klidu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání