Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli smrti pacientky poženou doktora znovu k soudu

Lékař z brněnské Úrazové nemocnice půjde kvůli smrti pacientky znovu před soud.
Lékař z brněnské Úrazové nemocnice půjde kvůli smrti pacientky znovu před soud.  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: op - 
6. prosince 2011
11:07

Kvůli úmrtí pacientky (†65) půjde doktor z Úrazové nemocnice v Brně znovu před soudce. Odvolací krajský soud totiž zrušil osvobozující ortel, jímž brněnský městský zprostil lékaře Marka O. (34) viny ze smrti ženy, která tehdy měla po operaci obratle.

Seniorku přeložili v březnu 2009 na oddělení ARO ve zmíněné nemocnici po operaci 11.hrudního obratle. Obviněný lékař podle žalobce neudělal potřebná vyšetření a laboratorní testy, takže pacientka se ocitla v šoku a po několika hodinách zemřela na selhání oběhového systému.

„Soud letos v září dospěl k závěru, že žalovaný skutek není trestným činem. Odkázal přitom na znalce. Podle něj obžalovaný sice zčásti pochybil, ale nelze prokázat, že by nezemřela i v případě, že by jí lékař poskytl náležitou péči,“ uvedl soudce Adam Kafka.

Zprošťující verdikt se nelíbil státnímu zástupci, který se proto odvolal. A krajský soud mu dal za pravdu a v úterý nařídil, aby městský soud kauzu znovu projednal a doplnil dokazování.

Zproštění viny bylo předčasné

„Osvobozující rozsudek byl předčasný, protože městský soud připustil určité pochybení obžalovaného,“ zdůraznil Kafka.

Příčinou úmrtí pacientky podle něj byla její reakce na léčbu po operaci páteře. „Soud prvního stupně tedy musí zjistit, zda obžalovaný zvolil správný léčebný postup,“ dodal soudce.

A podotkl, že Marek O. v době hospitalizace později zemřelé ženy ošetřoval dalších sedm pacientů. „Městský soud tedy musí vyslechnout i zdravotní sestry, které tehdy s lékařem sloužily, aby se objasnily všechny okolnosti případu,“ nařídil člen odvolacího trestního senátu.

kuna ( 17. ledna 2012 13:27 )

Doktori by meli predchazet zalobami ze stran pacientu nebo pozustalych a byt zodpovednejsi pri leceni jakekoli nemoci.Uz pro sve ciste svedomi.Mam velmi dobre zkusenosti s doktorami a takovi by meli byt mimoradne odmenovani .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání