Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ministr Pospíšil: Soudkyně dělaly vážné chyby, odvolám je

Ministr spravedlnosti Pospíšil chce odvolat dvě litoměřické soudkyně
Ministr spravedlnosti Pospíšil chce odvolat dvě litoměřické soudkyně  (Autor: Foto Blesk)
Autor: Jana Ulrichová - 
6. prosince 2011
07:48

Z funkce chce ministr spravedlnosti odvolat předsedkyni Okresního soudu v Litoměřicích Mgr. Václavu Porubiakovou a místopředsedkyni soudu JUDr. Janu Márovou chce dokonce vysvléknout z taláru. Na obě už podal kárnou žalobu. Rozzlobily ho výsledky prověrky, která odhalila velké množství průtahů na trestním úseku tamního soudu.

„Pochybení JUDr. Jany Márové vnímám jako velmi závažná,“ uvedl ministr. Poukázal zejména na vysoký počet spisů, v nichž byly shledány neodůvodněné průtahy, a také na nedodržení maximální vazební lhůty v případech mladistvých.
„Navrhnu i odvolání Mgr. Václavy Porubiakové z funkce předsedkyně soudu, protože je zřejmé, že zcela selhala při dohledu nad řádným průběhem věcí vyřizovaných místopředsedkyní soudu,“ dodal ministr.

Mladistvé nechala ve vazbě déle

Prověrka ministerstva spravedlnosti se uskutečnila na konci listopadu poté, co policie začala stíhat kvůli úplatkářství dva tamní soudce trestního úseku Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Zahrnovala celkem 62 spisů na trestním úseku. Zaměřila se především na dodržování lhůt pro nařízení hlavního líčení a pro vyhotovení vyhlášeného rozsudku. V převážné většině prověřovaných spisů přidělených soudkyni Márové byly tyto lhůty mnohonásobně překročeny, v některých případech dokonce o více než jeden rok. Ve dvou případech nechala mladistvé ve vazbě déle, než dovoluje zákon.

gogo ( 6. prosince 2011 14:46 )

Náš mladý, naivní a zcela neschopný ministr... Nemá cenu zde ani vypočítávat vše, co svojí naivitou a neschopností již způsobil... Všichni darebáci si mohou k takovému ministrovi gratulovat ...

libor123 ( 6. prosince 2011 11:46 )

 Tak on pan ministr chce, tak to snad není pravda. To už měli být bez místa a bez jakéhokoli odstupného na hodinu vyhozeni. Kudla to mě zase něco nadzvedlo ze židle. Na hodinu vyhodit a na nic nečekat. Když dělník něco podělá tak je bez místa okamžitě a na nic nikdo nečeká. Tady se pořád na něco čeká a nic se neděje.

krtekub ( 6. prosince 2011 08:55 )

Kdy, jestli je možné ji odvolat nejvyšší státní zástupkyní České republiky, které dle dokumentů blokovalo žádosti o právní pomoc v kauze MUS ze zahraničí, byla v letech 1999 až 2005 Marie Benešová. Vykřikovala něco o justiční mafii, ALE SAMA JI JE.

dfghjk ( 6. prosince 2011 08:32 )

Mnohokrát jsme již všichni slyšeli: zákony platí pro všechny popř. před zákonem jsme si všichni rovni, nebo v tomto státě nikdo nesmí porušit zákon beztrestně, atd. atd. Ale není to pravda, a to zcela legitimně. Vždyť kolikrát jsme také slyšeli, že odvolací soud prohlásil ve svém rozhodnutí, že soud nižší instance porušil zákon. Ale nikdy za to nebyl potrestán. Závěr je trochu šoking, ale pravdivý: vedle mnoha darebáků, mnohdy velmi vysoko postavených, porušují v tomto státě zákony i soudy a to zcela beztrestně.

jarypadlo ( 6. prosince 2011 08:05 )

Pane ministře,mám pro vás lepší sousto-rozsudek ,který nikdy nikdo nedokázal-nechtěl dokázat splnit.Sod tak úmyslně loupil plný invalidní důchod člověku léčenému z rakoviny.Není to pokus o vraždu?Dokumenty můžu poslat k přezkoumání.Zvláštní situace když soud pohrdá soudem a maří výkon rozhodnutí i práci doktorů medicíny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání