Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čekáme další pokusy o vzpouru ve věznicích, připustil šéf vězeňské služby

Šéf vězeňské služby Jiří Tregler
Šéf vězeňské služby Jiří Tregler  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
23. října 2011
23:00

V nejbližší době by se mohly objevit další pokusy o vzpoury ve věznicích kvůli jejich přeplněnosti, připustil dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi šéf vězeňské služby Jiří Tregler. Podle něj bylo nedávné odhalení příprav vzpoury v pěti českých věznicích výjimečnou událostí. Odráží nicméně situaci, která v českém vězeňství panuje.

Tregler prohlásil, že rozpočet vězeňské služby na příští rok vypadá tristně. "Podle ekonomů se bude vězeňské službě nedostávat přibližně 1,3 miliardy korun pro příští rok," uvedl. Dodal, že podle některých odborníků by jen na opravu zanedbaných objektů, které vězeňská služba spravuje, bylo potřeba deset až dvacet miliard korun.

Ačkoli stoupá počet vězňů, rozpočet věznic v minulých letech klesal. Zatímco před dvěma lety měla vězeňská služba k dispozici 8,3 miliardy korun, letos měla na výdaje ve schváleném rozpočtu asi o miliardu méně.

Tregler uvedl, že z nedávno odhalených příprav vzpoury v pěti českých věznicích zatím vyšetřovatelé podezírají šest lidí. Podle něj se však případ stále prošetřuje, a číslo tak nemusí být konečné. "Šetříme dále, jak tyto osoby měly přípravy k hromadnému vystoupení vězňů šířit v rámci celé vězeňské služby," dodal. Selhání zaměstnanců vězeňské služby dosavadní vyšetřování neodhalilo, řekl.

Příprava vzpoury se měla týkat pražské pankrácké věznice a dalších čtyř zařízení. Zaměstnanci vězeňské služby odhalili v zámečnických a kovoobráběčských dílnách na Pankráci zbraně, které si tam vězni připravili. Šlo o zbraně sečné a bodné, nikoli střelné.

bobou ( 24. října 2011 16:01 )

Kdyby jsme díky tomu bývalému blbečkovi z hradu nezrušili trest smrti, bylo by tam méně lidí. Kdyby u nás neseděla kdejaká svoloč z celého světa, bylo by opět méně lidí. Kdyby všichni v kriminále makali jako se muselo před sametem, nemuseli by dnes řešit výdaje. Neb by byly všechny věznice soběstačné. Jak prosté a jednoduché. Veškeré cizince deportovat domů na náklady jejich států. Vrahy oběsit a ten zbytek makat a makat.

sakra ( 24. října 2011 13:25 )

Vztek je v celé společnosti a bude hůř!!!

zlymikes ( 24. října 2011 07:42 )

nejen ve věznicích,pane šéf

manolla1 ( 24. října 2011 07:34 )

Sedí v base mnoho takových "tunelářů-podvodníků-mafiánů", jako sedí ve vládě a na jiných vysokých,atd. místech !Jenže někdo v tom umí chodit lépe - bohužel! Takový bordel, jaký je v naší republice od roku 89 - NEPAMATUJI!!! Nepouštět VRAHY ( netýká se těch, kteří sedí za neumýslné zabití - např. autonehody,aj.nechtěné tragédie ), PEDOFILY,NARKOMANY, jiné vězně ať klidně pustí, stejně už není co ukrást !...

delavar ( 24. října 2011 04:49 )

Ja viem,len radikalizmus je dobrý len pri sexeo nej,do nej...v reálnom živote je dobrá aktívna čiinosť šedých buniek mozgových-ak sú k dispozícii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání