Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabil manželku, chtěl nižší trest: Soud mu naopak přidal

Jaroslav Padisák zmlátil ženu tak, že za půl roku v nemocnici zemřela. Odsedí si 8,5 roku.
Jaroslav Padisák zmlátil ženu tak, že za půl roku v nemocnici zemřela. Odsedí si 8,5 roku.  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
27. září 2011
14:38

Odvolání se tentokrát zdaleka nevyplatilo Jaroslavu Padisákovi (46) z Bohumína. Ten zbil manželku (+40) tak surově, že v bezvědomí a s krvácením do mozku skončila v nemocnici. Násilník byl odsouzen k pěti letům vězení, proti trestu se však odvolal. Jeho žena mezitím zemřela a Krajský soud v Ostravě nově rozhodl, že její smrt byla v přímé souvislosti s napadením. Padisákovi v úterý trest výrazně zvýšil na 8,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou.

Když se Jaroslav Padisák 18. ledna 2010 vracel opilý z hospody domů, jeho ženě došla trpělivost a ještě v předsíni ho slovně napadla. Muž tvrdí, že mu kroutila prsty a tahala ho za vlasy. Během třenice prý upadla na stůl, až ten se zlomil. Manželku našel až ráno v zakrvácené posteli v bezvědomí.

Jeho obhajobu opakovaně vyvrátily znalecké posudky, podle kterých mlátil Padisák manželku pěstí do obličeje a poté jí silou tloukl hlavou o stůl. Ženu pak nechal napospas osudu. „Zarážející je jeho chování i poté, co ráno zjistil, že manželka nekomunikuje, když nezavolal hned záchranku. Časová prodleva se negativně podepsala i na stavu, ve kterém byla pak hospitalizována,“ uvedla soudkyně.

Žena utrpěla krvácením pod pravou plenu mozkovou, dvě tržné rány na čele, kolem rtů a zlomeninu nosu. Podrobila se náročné neurochirurgické operaci. Půl roku byla upoutána na lůžko a nekomunikovala. Zemřela v době, kdy krajský soud obdržel Padisákovo odvolání.

„V průběhu léčení došlo ke komplikacím, opakovaným infektům dýchacích cest a proleženinám. Zemřela na zánět plic, který podle znaleckého posudku měl přímou souvislost se zranění, jež utrpěla,“ podotkla soudkyně.

Za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti proto poslala Padisáka na 8,5 roku do vězení. Pojišťovně a příbuzným musí zaplatit téměř 1,6 milionu korun.

Verdikt si vyslechnul násilnický manžel se sklopenou hlavou a ponechal si lhůtu na vyjádření. „Lituji toho, to víte, že lituji,“ řekl už dříve novinářům. Jestli více litoval toho, že manželka zemřela, anebo svého odvolání, to už neprozradil.

rendyx111 ( 28. září 2011 09:54 )

 Tak jak to normálně v česku chodí,grázlové dostanou směšné tresty a člověk ,který se třeba ne vlastní vinou dostane do problémů následně vyfasuje takovou pálku,že se z toho může po....

lpitriska ( 28. září 2011 06:42 )

Teda to je ubohost. Ale naše soudnictví "nezklame". Potřeboval by dostat taky takovou řežbu a kdyby neumřel,tak už ven nevylézt!

pgga ( 28. září 2011 03:34 )

HNUS! ,,Ceska Republiko..a VASE zakony..

pgga ( 28. září 2011 03:33 )

Ano..tady v USA..by dostal...dozivoti..nebo smrt Tak jak to ma byt

gogo ( 27. září 2011 22:35 )

Jo pane, nejsme ve středověku. Nyní žádné oko za oko, zub za zub... Dnes za smrt směšný trest... Kdo dříve kradl, tomu usekli ruku... Třeba jen za hrozen vína z vinice... Víte kolik by dnes u nás bylo invalidů ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání