Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Václavské náměstí: 26 nevěstinců a drogy na každém kroku

Autor: Kateřina Kycltová - 
21. července 2011
14:23

Má být středem města a hlavním lákadlem metropole. Místo toho je dost zanedbané, hlučné a po setmění je lepší na něj raději nechodit. Takové je Václavské náměstí. Denně se tu prodají stovky dávek drog a nevěstinců je tu snad nejvíce v celé metropoli! Po letech ale konečně padlo rozhodnutí, že se náměstí totálně zrekonstruuje. Blesk zjišťoval, jak to vypadá na Václaváku v noci.

Socha svatého Václava a Národní muzeum. To jsou dvě hlavní památky, kvůli kterým na Václavské náměstí během dne dorazí tisíce nadšených turistů. Hašiš, kokain, pervitin, heroin. To jsou drogy, kvůli kterým se sem stahují lidé v noci. „Václavské náměstí je největší otevřený drogový trh v Česku. Denně si tam koupí drogu 500 až 800 lidí. Osmdesát procent z nich jsou Češi, zbytek tvoří Slováci a Rusové,“ uvedl Aleš Herzog z organizace Sananim, která pomáhá drogově závislým. „Za jednu směnu vyměníme až 2000 jehel,“ dodal Herzog.

Drogy však nejsou jediný problém Václaváku. „Přímo na náměstí a v jeho postranních uličkách je zhruba 26 nevěstinců,“ uvedl Vladimír Kotrouš, ředitel městské policie. Odhalit nenápadně se tvářící Afroameričany lákající cizince do »kabaretních« podniků je však mnohdy nad síly policie.

Za dvě hodiny, které Blesk na náměstí strávil, policisté odebrali licenci jednomu taxikáři a vypakovali z laviček několik bezdomovců. „Pokud ale ten člověk není hledaný a má doklady, tak ho akorát mohou požádat, aby dal nohy z lavičky dolů,“ okomentoval situaci primátor Bohuslav Svoboda, který Blesk na noční náměstí doprovodil, a dodal: „Náměstí je problémové. Sestavili jsme proto pracovní skupinu, která bude usilovat o urychlení vydání stavebního povolení pro jeho přestavbu.“ To by mohlo být vydáno už tento rok. Plány na jeho přestavbu, které nedávno posvětili i památkáři, jsou už dávno připravené...

evolucius ( 22. července 2011 18:38 )

Narkomané brzy zemřou,a tak nepotřebují důchody...

evolucius ( 22. července 2011 18:22 )

Nejsou to dítka revoluce,jsou to "naše" děti jako kdekoliv jinde na světě...

evolucius ( 22. července 2011 18:17 )

Zjistěte si odkud pochází většina těch neschopných politiků a podnikatelů kteří dělají zákony a rozkrádají tuto zem...a cpou se do Prahy

anelam ( 22. července 2011 18:14 )

Jenže tihle všichni většinou přispívají do státní kase daněmi třeba u kuřáků je to 80 miliard Ti přispívají nejvíce...a čím přispívají feťáci?

anelam ( 22. července 2011 18:10 )

Co tak je posbírat a odvézt na "hrad a hrádeček" Jsou to dítka jejich revoluce-tam by se měli o ně postarat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání