Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zrůdy týraly syna: V 7 letech vážil 13,5 kg!

Chlapce týrali a mučili jeho rodiče. V nemocnici bojovali o jeho život.
Chlapce týrali a mučili jeho rodiče. V nemocnici bojovali o jeho život.  (Autor: Policie ČR)
Autor: jaj, bum, ČTK - 
25. ledna 2011
16:03

Brnem otřásá příšerný případ týrání dítěte, který v mnohém připomíná kauzu Kuřim. Rodiče svého sedmiletého chlapce neustále bili a mučili obzvlášť surovým způsobem. Policie zveřejnila šokující fotografie, které dokazují, že kluk trpěl neustálým hladem, vážil jen 13,5 kg.

Matka Lucie D. s otcem Jiřím D. chlapce za úplné maličkosti bili řemenem, vařečkou nebo ho fackovali. "I zkušené kriminalisty šokoval způsob mučení, který na v té době šestiletém dítěti aplikoval jeho otec. Do bot mu páskou připevnil špendlíky či hřebíky a společně s manželkou ho v této obuvi nutili dlouhé desítky minut běhat a skákat po bytě," popisuje odporné chování rodičů policejní mluvčí Pavel Šváb. Při tom se tyto bestie bavily a ještě chlapci nadávaly!

Chlapec trpěl neustálým hladem, vážil jen 13,5 kilogramu - tedy asi jako dítě ve školce. Rodiče mu také zakázali ve škole chodit na obědy, učitelům tento příkaz vysvětlovali smyšlenou těžkou alergií na potraviny. "Hlad nutil malého prvňáčka doslova krást jídlo ostatním dětem," pokračuje mluvčí.

V nemocnici bojovali o jeho život

Týrání se tyranským rodičům dlouhou dobu dařilo tajit. „Důsledně dbali na to, aby se na to nepřišlo. Byli to vynikající herci,“ uvedla kriminalistka Michaela Kučerová.  Chlapec pak strávil měsíc v nemocnici. „Ta prvotní hospitalizace by se dala nazvat snahou o záchranu jeho života,“ uvedl Pavel Šváb. Do půl roku pak stačil chlapec povyrůst o 10 centimetrů. Fyzicky je v pořádku a pomalu se zotavuje i psychicky.

„Nemoci, o kterých mluvili jeho rodiče, byly smyšlené. Jediný zdravotní problém, kterým to dítě skutečně trpí, vyvolala dlouhodobá podvýživa,“ doplnil Šváb. Podle Kučerové byla horším z obou rodičů matka. Zvěrstva na chlapečkovi ale páchali s otcem oba. Původně se ho chtěli vzdát hned po narození. Blízcí příbuzní jim ale tento záměr tehdy rozmluvili.

O několik jejich starších dětí se musí starat ústavy. Za týrání svěřené osoby hrozí každému z rodičů až 8 let vězení. V pondělí se jejich případem začal zabývat brněnský městský soud. „Podobných případů mi teď leží na stole třináct. Tady šlo o sociálně slabší rodinu, k podobným excesům ale dochází i u bohatých lidí. Sociální status v tom nehraje roli,“ podotkla Michaela Kučerová.

Zrůdy vyšetřují na svobodě

Rodičům hrozí za týrání jejich syna osm let vězení. Přesto jsou stíháni na svobodě.  A mají už za sebou zahajovací hlavní líčení u Městského soudu v Brně.

„Oba manželé čelí obžalobě z týrání svěřené osoby. Soud začal případ projednávat v pondělí. Žalobce proti nim vznesl obžalobu a proces pokračoval výpovědí obžalovaných. Oba vinu svorně popřeli! Poté přišly na řadu výslechy svědků,“ popsala první den v jednací síni mluvčí brněnského městského soudu Gabriela Stočková.

Po výpovědích svědků odročil soudce Josef Tatíček proces na konec února. „Líčení by mělo pokračovat slyšením dalších předvolaných svědků a čtením listinných důkazů,“ upřesnila Stočková.

Dá se předpokládat, že se kauza krutého týrání nebohého chlapce rozroste do obludných rozměrů. Ke slovu se u soudu určitě dostanou i znalci z oboru psychologie a psychiatrie, kteří by měli objasnit motiv mučení klučiny.

hadenda ( 2. února 2011 11:38 )

I když tyhle zrůdy půjdou do vězení, tak je budeme muset živit a určitě lépe než oni svého syna - jsem pro trest smrti v takových případech - je to levnější a nehrozí, že se to může opakovat. Hlásím se jako dobrovolník

martina5 ( 2. února 2011 08:18 )

Těm zrůdám jeho rodičům bych přála, aby je v kriminále umlátili.Doufám, že povídačky o tom , že v base nemají rádi pedofily a ty co ubližují dětem je pravdivá a že je tam budou řezat den co den, ale moc tomu nevěřím.... Jinak bych je zahnala do dolů rubat skály s koulí na noze a o hladu do zdechnutí. Nad články o klučíkovi jen brečím.Poslala jsem mu penízky aspoň pár korun a koukala jsem , že se již vybralo téměř milion korun (nadace naše díte).Přála bych si, aby chlapci pomohli zapomenout na vše a jěště mu něco jistě zbude na dobu jeho plnoletosti a pomůžou mu v začátku.Doufám, že si ho někdo rychle osvojí a bude ho milovat.Chtěla bych ho obejmout.No a zas brečím....

radankastoklasova ( 29. ledna 2011 00:13 )

Přesně tak, taky bych si toho chudáčka hned vzala. Akorát teda neuvažuji nad tím, jestli by si měl vážit či ne nových rodičů. Tohle podle mě momentálně není absolutně podstatné, hlavně ať už není trápený a takhle neskutečně týraný. O to tady jde.

radankastoklasova ( 28. ledna 2011 23:57 )

Tohle je to nejhorší co mohou vůbec rodiče vidět a ač to není jejich dítě, tak to snad musí každému z nás vehnat slzy do očí. Vlastně i těm co nejsou rodiče, nám rodičům ovšem teprve. Neznám nic krásnějšího když můj kluk za mnou doletí a má jiskřičky v očích, protože ho něco potěšilo, protože má z něčeho radost. A úplně mi stačí, když má malý jenom "hloupou" teplotu,nebo ho něco pobolívá, už z toho je člověk špatný. Nedovedu si představit, že bych někdy měla svým dětem nebo vůbec komukoli provádět takováhle zvěrstva, takhle mučit takové nebohé chuďatko. Drobečka co se neumí a hlavně ani nemůže sám bránit. Ale jak vidět tak co je hrozné je to že ani jeho okolí ho neochrání, ani takový giganti jako je škola a sociální úřady, vždyť jen ta váha je zarážející, a kdyby dítě bylo nemocné jak tvrdili rodiče tak jak to, že škole nebylo divné že po nich nikdo nevyžaduje žádnou zvláštní péči, např. uvolnění z tělesné výchovy a já nevím co všechno, ale určitě jsou faktory ovlivňující docházku takovýchhle dětí. Prostě nemůžu pochopit, že nikdo nic neviděl, přesto že už rodičům byli děti odebrané. Učitelky a sociální pracovníci co se pohybovali nebo co se měli pohybovat v chlapcově okolí jsou pěkné hyeny, které jsou lhostejné, přestože jejich povolání by pro ně mělo být posláním tvořící budoucí život dětí. Od toho tu snad sakra jsou. A rodiče, tak takovým sviním a netvorům bych dělala to samé co oni tomu nebožátku, dokud by doslova nechcípli. Nedokážu popsat ani tu směs lítosti, vzteku a bezmocnosti, něčemu tokovému zabránit, jakou cítím když tyhle články čtu. Lidi nebuďme lhostejní a věnujme se svému okolí a nebojme se promluvit, ať když už to nevymizí úplně, tak ať je toho co nejméně. Omlouvám se za ten referát, ale já to prostě jinak neumím a na tohle pár slov prostě nestačí.

anelam ( 27. ledna 2011 11:32 )

snad ne!Já bych si ho vzala hned!Dá se zapomenout-v dobré normální rodině A je ve věku,kdy ví kdo mu pomohl,bude vděčný a určitě si nových rodičů bude vážit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání