Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Se školačkou (13) počal dítě, dostal jen pokutu

Muž, který zneužil 13letou dívku, je otcem pěti dětí, čtyři jsou dospělé.
Muž, který zneužil 13letou dívku, je otcem pěti dětí, čtyři jsou dospělé.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
26. listopadu 2010
12:54

Jedna z nejmladších matek v Česku (13) otěhotněla se sedmačtyřicetiletým mužem. Ten teď musí školačce zaplatit 600 tisíc, protože jí podle soudce "zkomplikoval život a poškodil tak i její pověst". Za zneužití dívky dostal před dvěma roky pouze podmíněný trest.

Sedmačtyřicetiletý muž z Bošůvek na Vyškovsku se v pátek dohodl na odškodnění před brněnským krajským soudem s právním zástupcem dívky. Advokát původně vymáhal žalobou na ochranu osobnosti odškodné 1,5 milionu korun. Muž je otcem pěti dětí, čtyři jsou dospělé.

Proces neproběhl

Samotný proces se neuskutečnil. Soudce Michal Ryška před zahájením hlavního líčení vyzval účastníky řízení k soudnímu smíru. Následně zástupce dívky snížil požadovanou částku na 600.000 korun, s čímž muž souhlasil. Tím dnešní jednání skončilo. Částku musí zaplatit za to, že školačce podle soudce "zkomplikoval život a poškodil tak i její pověst".

Za pohlavní zneužití dívky odsoudil muže již v srpnu 2008 Okresní soud ve Vyškově. Uložil mu tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Již tehdy žádala rodina dívky vyplacení odškodného 150.000 korun. Okresní soud ale požadavek zamítl s tím, že musí být řešen v jiném řízení.

Žalobu na ochranu osobnosti podal právní zástupce dívky již loni v říjnu. Muž se ale soudnímu řízení vyhýbal, předkládal nejrůznější doklady ze zdravotnických zařízení. Soudce se proto obrátil na mužova ambulantního lékaře, který potvrdil, že mu nic nebrání v tom, aby se soudního projednání věci zúčastnil.

Školačka prý zvládá roli matky na jedničku

"Ať již bylo citové pouto mezi nimi jakékoli, musel si být vědom toho, jaký může mít výsledek," řekla po dnešním jednání matka dívky. Její dcera prý i přes svůj nízký věk roli matky zvládá bezvadně. Peníze, získané dnes na odškodném, prý potřebuje, aby mohla být finančně soběstačná.

Právní zástupce dívky zdůraznil, že těhotenství a mateřství přivodilo celé rodině dívky velký stres. Děvče podle něj následně muselo ve škole snášet ústrky - rodiče spolužáků žádali její vyloučení.

egal ( 27. listopadu 2010 20:57 )

dnes zprznit mladistvou holku se svolením matky vyjde na šest kilo a dva roky podmínky? to se tu budou za chvíli prohánět pedálové jak na kole, soudce je asi sám pedál

miccky.18 ( 27. listopadu 2010 15:23 )

o tom něco vím,matka te holky to asi měla spočitany už dávno,protože o jejich vztahu věděla celou dobu,a klidně ju nechávala u nich přespávat.ona byla v šestym měsicu a ona se s ni koupala a nepoznala to?to musi byt teda velmi všimava.ale jak vi cela dědina,tak ona věčně na kartach u kamaradek a pod,tatik do večera v práci.holky věčně někde po rodinách...jak to mohlo dopadnout?ted ze sebe dělají chudaky.ochrana osobnosti?to by měla platit ona,když tu mladou furt strká do novin a do televize aby ju zviditelnila.už na to všichni zapomněli,ted na nu budou zase ukazovat.

horak47 ( 27. listopadu 2010 09:26 )

Šikovná holka,možná ji to povzbudí k dalšímu výdělku,nelezla mu do náruče dobrovolně?

bosomfriend ( 26. listopadu 2010 15:19 )

tak se nedivte, že se něco takového stane. A aby si užili , tak tvrdí , že jim je tolik.

milovicak ( 26. listopadu 2010 14:15 )

No, pravda je, ze si holcina za par minut vydelala vic, nez poslanec nebo senator za tyden. Ale prejme ji to, mozna si i uzila a honorar je opravdu kralovsky. Jine slecny z nejstarsi profese ji mohou tenhle jednorazovy vydelek jen zavidet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání