Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dítě se narodí dvanáctileté a čtrnáctiletému, hlásí z Polska

Kvůli nedostatku informací z oblasti sexu kvůli víře v Polsku otěhotní spousta dívek mladších devatenácti let
Kvůli nedostatku informací z oblasti sexu kvůli víře v Polsku otěhotní spousta dívek mladších devatenácti let  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, mivr - 
11. prosince 2010
15:42

Už za tři měsíce se teprve dvanáctiletá školačka z polského města Piotrków Trybunalski stane matkou! Otcem dítěte je její o dva roky starší kamarád. Polsko je v šoku. Odborníci se shodují, že dívka otěhotněla, protože má místní mládež nedostatečné vědomosti o sexu a antikoncepci kvůli nedostatečné sexuální výchově, která je jí poskytována.

Dvanáctiletá Kasia měla už dříve problémy s chováním, chodila za školu, nedokázali si s ní poradit rodiče ani učitelé. "Potíže s Kasiou jsme měli už hodně dlouho, chová se dominantně a vyzývavě," řekl polskému deníku The Times ředitel základní školy, kterou Kasia navštěvovala.

Případ extrémně mladé maminky bude řešit rodinný soud, který se kromě jiného zabývá přestupky nezletilých. Věková hranice pro legální pohlavní styk je v Polsku stejně jako v České republice - patnáct let. Dívka je momentálně schovaná doma a vyhýbá se prý kontaktu se spolužáky. Její učitelé tvrdí, že pochází z obyčejné, slušné rodiny.

Nesmysly a fámy

"Mládež si myslí, že toho o sexu ví hodně, ve skutečnosti ale nemá tušení, jak se zabezpečit před neplánovaným těhotenstvím," uvedla ředitelka centra pro adopci lodžské arcidiecéze Anna Szolcová Kowalská. Mezi polskou mládeží kolují sexuální bludy. Aleksandra Józefowská ze sdružení Ponton, které se zabývá sexuální osvětou, tvrdí, že mnoho dívek je přesvědčených, že při prvním pohlavním styku nemohou otěhotnět nebo že je spermie neoplodní, pokud se před stykem napijí alkoholu.

Podle statistiků bylo předloni v Polsku každé dvacáté matce méně než devatenáct let. Ve školách v silně katolickém Polsku prakticky neexistuje sexuální výchova. Záležitosti spojené s intimním životem se podrobněji neprobírají v rámci žádného povinného předmětu, o sexu často dětem vyprávějí učitelé náboženství, řádové sestry nebo kněží, jejichž přístup a pohled na věc je zavádějící. Podle průzkumu sdružení Ponton přitom školáci přímo chtějí, aby sexuální výchova bylo povinná a informace jim předávali kvalifikovaní pedagogové.

leeloo ( 7. října 2011 18:23 )

haha pokud se Kasia "chovala dominantne a vyzyvave", tak by ji myslim nepomohla zadna sexualni vychova - naopak, kdyby decka nesexovali, jak je uci ty jeptisky, nebylo by porodu pred 18 - nalejme si cisteho vina...

beruschka7t ( 13. prosince 2010 14:52 )

tak v Anglii mají nejvíc porodů dívek do 15 lat, a nejsem si jistá jestli to jsou takoví "pánbíčkáři"

pompadurka ( 12. prosince 2010 12:39 )

To jsou ti panbickari!!!

husqarnowicz ( 11. prosince 2010 22:27 )

sexuální výchovu v Polsku učí m.j. i jeptišky. Podle toho to vypadá. Mimochodem,slovem "jeptiška" se v polštině označuje lehká děva. Píše se to sice trochu jinak,ale výslovnost je téměř stejná. Jeptiška v našem smyslu slova je zakonnica. Asi proto,že je nafurt pod zákonem.

husqarnowicz ( 11. prosince 2010 17:30 )

To ano, ale jakkoli nám je Polsko blízké jazykově i geograficky, v této oblasti je mezi námi a PL vinou dominantního postavení katolické církve obrovský rozdíl.

Zobrazit celou diskusi