Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při nočním požáru zemřela holčička (†5) a její matka

Autor: Ondřej Čermák, Krvs - 
18. listopadu 2010
20:51

AKTUALIZOVÁNO: V České Lípě v noci zabíjel oheň. Zahynuly při něm zřejmě matka (†27) a její malá dcerka (†5). Tragický požár otřásl i zkušenými záchranáři. Ohořelé tělo mladé ženy bude s jistotou identifikováno až po testu DNA. O život navíc v nemocnici ještě bojují dva muži. Jeden má popáleniny třetího stupně na 94 procentech těla, druhý na 63 procentech.

Výbuch a následný požár. Tak popisují svědci tragickou událost, ke které došlo v bytě v sedmém patře paneláku na sídlišti Špičák v České Lípě. Podle jedné z vyšetřovacích verzí se v bytě vařil pervitin a explodoval toluen, který se zahřívá při jeho výrobě.

Přivolaní hasiči a zdravotníci našli v bytě jedno ohořelé tělo dospělé ženy a čtyři zraněné lidi. Jedním z nich byla i zhruba pětiletá holčička, kterou lékař bohužel bez úspěchu oživoval ještě v sanitce. „Nedalo se už nic dělat, dítě mělo rozsáhlé popáleniny a nadýchalo se zplodin,“ uvedl ředitel liberecké záchranky Stanislav Mackovík.

Ohořelé tělo nebylo možné identifikovat

Nalezené ohořelé tělo bylo v takovém stavu, že ho nebylo možné s určitostí identifikovat. S největší pravděpodobností ale patří matce zemřelého dítěte. „Byla to mladá sedmadvacetiletá žena a měla dvě děti. Jedno bydlelo s tátou, ona vychovávala malou dcerku. Byla to spíš sociálně slabší rodina,“ řekla Blesku sousedka Pavlína Bubancová.

V bytě byli ještě dva muži (33 a 32), popáleniny utrpěl i soused (25), který pomáhal s hašením a se záchranou. Všichni byli převezeni do popáleninového centra na pražských Vinohradech, první dva jsou v kritickém stavu. Proč začalo v bytě hořet, vyšetřovatelé zatím neví. „Požáru přecházel výbuch. Případ šetříme pro podezření ze spáchání dvou zločinů, usmrcení z nedbalosti a obecné ohrožení z nedbalosti,“ řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.

stastnyjim ( 18. listopadu 2010 20:38 )

Při požáru většinou světlici nepotřebuješ. Ten svítí dost sám.

Shelby16 ( 18. listopadu 2010 18:48 )

*žebříkem

Shelby16 ( 18. listopadu 2010 18:48 )

V něm by měla být dýchací maska, helma, nehořlavý oděv a kontva s provazovým řebříkem a výstražná světlice na přivolání pomoci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání