Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kauza Štiřín: Soud zprostil Srbu viny

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
21. října 2010
11:10

Pražský soud zprostil někdejšího generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu, Evu Tomšovicovou, exředitele Štiřína Jiřího Zoufala a jednatele stavební firmy Petra Langera obžaloby z více než třináctimilionového podvodu na státu při rekonstrukci zámku Štiřín, příspěvkové organizace ministerstva zahraničí.

Prvoinstanční senát všechny obviněné již v červnu 2007 osvobodil, odvolací Vrchní soud v Praze však v dubnu 2008 verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Všichni tři muži obvinění od počátku odmítají, Tomšovicová v procesu vypovídala v neprospěch ostatních. Srba s Tomšovicovou dostali v minulosti dvanáctileté tresty vězení za přípravu vraždy novinářky. Srba byl v září po osmi letech strávených za mřížemi propuštěn na svobodu.

V případu Štiřín vinila žalobkyně Srbu a spol. z toho, že se před lety dohodli na tom, že ošidí stát. Od podzimu 1999 do konce roku 2000 prý ministerstvo zahraničí připravili o víc než 13,6 milionu korun. Podvod podle obžaloby spočíval v záměrném nadhodnocování faktur na stavební práce ve Štiříně - šlo o opravu střechy, zemní práce a demolici objektu. Některé práce podle žalobkyně nebyly provedeny vůbec.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání