Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Lesní vrah Kalivoda spáchal v cele sebevraždu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
27. září 2010
13:15

Byl prý nadprůměrně inteligentní, příčetný, studoval dvě vysoké školy, jeho otec pracoval pro NATO, matka je zubní lékařka. On, jejich syn, byl tzv. lesní vrah.  Viktora Kalivodu (†33) odsoudili v roce 2005 za tři vraždy na doživotí. V neděli ve věznici Valdice na Jičínsku spáchal sebevraždu.

Podle dostupných informací byl Kalivoda na cele sám a údajně se podřezal. "Nic nenasvědčuje, že by došlo k pochybení vězeňské služby," řekl mluvčí vězeňské služby Robert Káčer.

Dodal, že každý rok v českých věznicích spáchá sebevraždu kolem 12 vězňů. Mluvčí jičínské policie potvrdila, že se policisté případem sebevraždy ve valdické věznici zabývají. "S ohledem na vyšetřování nelze zatím uvést bližší podrobnosti," řekla mluvčí.

Třiatřicetiletý Kalivoda v roce 2005 zastřelil na lesní cestě u Nedvědice na Brněnsku starší manželský pár. O tři dny později na Kladensku opět v lese zavraždil legálně drženou zbraní čtyřiačtyřicetiletého muže na procházce se psem. Oběti si vybral náhodně.

Při výslechu nejevil Kalivoda sebemenší známky lítosti. "Přiznávám, zabil jsem je. Zastřelil jsem je," okomentoval vraždu manželského páru. Podle svých slov necítil nic a soustředil přesně na střelbu. Na přímou otázku vyšetřovatele tehdy Viktor Kalivoda odpověděl, že svých činů nelituje.

Chtěl vraždit nejméně patnáctkrát

K činům se Kalivoda přiznal. U pražského vrchního soudu uvedl, že se v minulosti nejméně patnáctkrát chystal vraždit i v pražském metru. Vždy však v poslední chvíli od svého plánu upustil. Inspiroval se prý vražedkyní Olgou Hepnarovou, která v roce 1973 v Praze usmrtila nákladním autem osm lidí a o dva roky později byla popravena.

U soudu také řekl, že k vraždám ho prý vedlo jeho čtyřleté osobní strádání a opakovaná neúspěšná snaha zabít sám sebe. Mnohokrát už údajně stál na mostě u Žampachu nebo na Nuselském mostě v Praze a měl v plánu skočit. Při pohledu dolů se několikrát pořezal na rukou, což mu údajně pomáhalo snížit napětí.

V Milionáři vyhrál 320 tisíc

Podle soudních znalců byl Kalivoda příčený a vysoce inteligentní. V roce 2004, tedy rok před vraždami, se zúčastnil televizní soutěže Chcete být milionářem, kde vyhrál 320 tisíc korun. Před činem studoval dvě vysoké školy. Obou však zanechal prý proto, že na něj byl příliš lehké.

vp047 ( 28. září 2010 08:50 )

Jeden z mála co měl svědomí,ostatní vrazi asi ne,jinak by ho následovali a ulevili státní pokladně.

hafblaf ( 27. září 2010 23:11 )

Proč živit darebáky.

tochadda ( 27. září 2010 21:58 )

tak moh zabít tatíčka a mamičku a ne nevinné lidi,které vůbec neznal. Každopádně tomuto státu pomohl, ušetříl...mohli ho následovat ostatní vrazi, co hnijou zatím ne v pekle ale za naše peníze v base.

1pravda1 ( 27. září 2010 21:00 )

měl rodiče kariéristy, kteří si ho od puberty nevšímali, žil sám se sestrou v bytě, pak se tatíček angažoval, chtěl mu sehnat právníka a do cely přívézt telku, ale on se s otcem setkat nechtěl, byla to trochu i pomsta rodičům, aby měli ostudu ze svého dítěte, protože svoji kariéru povýšili nad rodinu, připadal si sám, asi mu z toho hráblo, tak to alespoň proniklo z výslechů při vyšetřování ...

gevi ( 27. září 2010 20:18 )

zda se zabil proto, že ho tak nesnesitelně trápilo svědomí nebo proto, že si uvědomil, že ještě takových 40let bude sedět v kriminále. Ale nejspíš ani jedno, byl asi psychicky nemocný. Každopádně je dobře, že už nehrozí v žádném případě jeho návrat mezi lidi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání