Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch plynu: Stačila minuta a bylo po mně!

Autor: Slávka Červená - 
29. ledna 2010
05:00

Exploze plynu v rodinném domě na Slovácku zabila ve středu odpoledne majitele (34). Jen o minutu unikla smrti jeho sousedka Jana Janíčková (58). „Stačilo málo, a byla bych taky mrtvá. Budu tenhle den slavit druhé narozeniny,“ konstatovala včera.

Jana Janíčková seděla v obýváku a pak šla na otočku do protějšího domu přes ulici k rodičům. Již odcházela, když ještě ztratila slovo se synovcem. „Stála jsem ve dveřích. Ozvala se hrozná detonace. Zamávalo to se mnou a už jsem viděla, jak se sousedův dům sesul k zemi,“ vyprávěla.

V domě souseda zřejmě vybuchl plynový přímotop. Kdyby se Janíčková nezdržela se synovcem, byla by nejspíš mrtvá. Pohroma totiž zasáhla také dům Janíčkových. „Tlaková vlna by mě zabila. Proletěla obývákem a kuchyní. Máme vytřískaná okna i na druhé straně domu,“ ukázala Blesku spoušť. „V noci jsem vůbec nespala. Pořád se mi ten okamžik vrací,“ svěřila se.

„Uklízeli bychom, ale zatím čekáme na likvidátora z pojišťovny,“ podotkla. Janíčkovým naštěstí zůstal jeden pokoj s celým oknem, kde strávili mrazivou noc. Exploze poškodila šest okolních domů. „Zatím není zcela jasné, co výbuch zapříčinilo,“ řekl mluvčí policie Aleš Mergental.

Nebožtík byl náruživým chovatelem exotických ptáků. Hasiči zachránili čtyři korely a šest papoušků agapornis. „Dal jsem je synovcovu kamarádovi. Taky ptáčníkovi. Aby je měl na památku,“ dodal strýc mrtvého.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání