Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zabil milence své družky, odsedí si 4 roky

Nůž
Nůž  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: ČTK, pal - 
13. srpna 2009
11:52

Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek potvrdil osmačtyřicetiletému Jaroslavu Matějkovi z Karviné čtyřletý trest za usmrcení přítele své partnerky. Muž v prosinci 2006 v Havířově v prodejně potravin své družky, s níž se v tu dobu rozcházel, bodl jejího nového přítele nožem do břicha, ten později zemřel.

Smrtící ráně předcházelo slovní i fyzické napadení Matějky novým milencem. Poškozený na následky zranění druhý den zemřel.

"Odvolání obžalovaného i státního zástupce jsme zamítli jako zcela nedůvodná. Čtyřletý trest lze vzhledem k okolnostem případu označit za přiměřený. Na druhou stranu nebyl důvod zprostit obžalovaného viny, neboť zde byly meze nutné obrany překročeny," odůvodnil verdikt mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Krajský soud Matějku již v červnu 2007 poslal na deset let za mříže za ublížení na zdraví s následkem smrti, za což mu hrozilo deset až 15 let vězení či výjimečný trest. Rozsudek potvrdil i vrchní soud. Loni v lednu ale Nejvyšší soud ČR po dovolání obžalovaného věc vrátil krajskému soudu v Ostravě. Ten v únoru trestný čin překvalifikoval na mírnější ublížení na zdraví se sazbou dva až osm let a uložil Matějkovi čtyřletý trest.

Proti němu se ale odvolal státní zástupce i obžalovaný. Žalobce požadoval přísnější trest. Poukázal na to, že Matějka v minulosti nevedl řádný život, když páchal přestupky a byl i soudně trestán. Obžalovaný upozornil, že konflikt vyvolal poškozený. Podle něho měl mladší muž fyzickou převahu a uměl bojová umění. Matějka tvrdil, že se důvodně domníval, že je ohrožen na životě. Nůž prý použil v rámci nutné obrany a bodnutí bylo "nechtěné", proto žádal zproštění obžaloby.

zirafa ( 13. srpna 2009 15:54 )

kdo ví, jak to bylo.... Matějka se třeba začal do toho druhýho navážet...

carr ( 13. srpna 2009 13:47 )

vážení soudci, posuzovat hranici, kdy je obrana přiměřená a kdy už ne, a to z bezpečí soudní síně, je mírně řečeno scestné. V kritické situaci napadení kriticky myslíte.Realitu posoudíte když jste golem a napadne vás trpaslík, nebo když sedíte v tanku a napadne vás fešák s basebalovou pálkou. Ale v okamžiku, kdy se na vás řítí hora kvalifikovaného masa s výhružkami smrti, zlomenin a čeho ještě, začnete se instinktivně JAKKOLIV BRÁNIT. Matějka nezačal, pouze si ubránil zdraví, možná život. Za to si zaslouží sedět?? Útočníka nikdo neohrožoval, ten si v klidu rozmyslel svůj útok, doplatil na něj a pro vás je to chudák postižený. Neznám Matějku, ani neobhajuji vrahy, ale zákony, které obhajujete VY, jsou mnohdy velmi podivné, až těžko pochopitelné. Možná by jste měli více přihlížet na pocity lidí, kteří nechápavě kroutí hlavou nad mnohými rozsudky našich soudů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání