Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Korupce ve zdravotnictví: Lékařka brala úplatky za předepisování léku!

Peníze
Peníze  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: INT, raj - 
5. srpna 2009
05:00

To, že někteří lékaři berou různé pozornosti od farmaceutických firem, se šušká už dávno. Důkaz ale chyběl. Nyní ho Česká televize sehnala.

Kožní lékařka Eliška J. z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny nejenže přiznala, že nové notebooky nebo další dárky za předepisování těch ´správných´ léků jí už nic neříkají, prozradila ale také natvrdo, že prostě za to brala peníze.

Za předepsání šesti krabiček lamisilu, což je lék Novartisu proti plísním nohou, rukou nebo hlavy, chtěla peníze: 250 korun za každého pacienta, který se bude lamisilem čtvrt roku léčit. „Patnáct let jsem brala 250 korun za pacienta. To jsem dostávala, každý měsíc na ruku,“ přiznala se ve skryté kameře doktorka.

Nová dealerka Novartisu, která dostala lékařku na starost, ale platit odmítala. „Proto jsem s lamisilem skončila. Ještě mi dluží 10 tisíc za březen,“ řekla klidně lékařka.

To její předchůdce, dealer Novartisu Petr J., byl podle doktorky jiný obchodník. „Dával 250 korun za pacienta,“ dodala doktorka. Petr J., který v Novartisu pořád pracuje, televizi ale tvrdil, že on žádné peníze lékařům nedával.

Šéf brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Petr Koška lékařku kvůli reportáži propustil. Pokud si ale najde nové místo, léčit bude nejspíš dál. Její chování je prý sice na hraně etického kodexu lékařské komory, ta jí ale dá nejvýš pokutu.

gogo ( 7. srpna 2009 06:08 )

Farmacie že je hlídaná ? Dovolte mi abych se upřímně zasmál.... A že se nejedná o ohrožování zdraví pacienta ?? Svatá prostoto !! Že je to jen pár černých duší ??? Přiletěl jste z Marsu nebo jste jen jeden z nich ? Ta Vaše "hlídaná" farmacie je chobotnice o jaké se obyčejnému smrtelníkovi ani nezdá !! A do styku s ní přijde KAŽDÝ obvodní lékař ! KAŽDÝ !!!!

hani ( 5. srpna 2009 15:51 )

Farmaucevticke firmy a doktori ne cekaji kdy vy onemocnete!!! Proc by meli??? Oni mohou udelat vas snadno a rychlo nemocnymy. Mate pravdu - to je bezna vec na zapade!!! Proto driv lecil stat a kontroloval medicynu. Hned mame demokrace a svobodu. A pravo vydelavat. Mladi vse chteji hned a moc. Prosim mam telefon doktorky, ktera udela vas nemocnym na cukrovku : 532-232-983 - pani Barackova. Zeptejte u nej endokrinologa Linchartovu. Ma jakokoliv eleksiry. Na rakovinu, na zabi bricho paroubka, zanet cev a jine. Muze i na krvaceni Petre PiPi poskytla presne ona !!!

vseznaleksenior ( 5. srpna 2009 12:09 )

ordinací nabývá lékař povahy živnostníka. Za této situace je shora popsanpreskripce kožní lékařkou opravdu na hranici zákona.přednosta oddělení by ji ani nem+ěl vyhazovat.Leda za to, že se přiznala..

vseznaleksenior ( 5. srpna 2009 11:59 )

se domnívá, že mezi praktickými lékaři nejsou četstní lidé, kteří by tyto praktiky neprovozovalůi...Myslím že je to omyl. Celá korupce leze z privatisace a z celého státního systemu zdravotnictví.Lékařka která se otevřeně přiznala že za preskripci Lamisilu bere nějaké peníze je podle mně hloupá... Podle tohoto článku je to na hranici eticko-morálního kodexu Lékařské komory..

zoombie ( 5. srpna 2009 08:59 )

Mě se strašně moc líbí, jak házíte všechny firmy do jednoho pytle, jasně farmacie je business jako každý jiný, ale je také víc hlídaný (ministerstvem, Státním pstavem pro kontrolu léčiv, radou pro reklamu.....), myslím si, že těch pár černých duší, co tohle dělají kazí jméno nás všechy, v klasickým businessu se točí daleko větší peníze. Každopádně se nejedná o ohrožování zdraví pacienta a to je to nejdůležitější.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání