Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plánoval školní masakr, teď pomáhá v knihovně!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Jitka Žigová - 
27. července 2009
05:16

Student (17) gymnázia, který plánoval bombový útok na svoji školu v Novém Bydžově, teď seká latinu. Část svých prázdnin věnoval práci ve zdejší knihovně jako formu své omluvy za vystrašení veřejnosti. Hrozby vězení se tím ale nezbavil.

Policie ho dál podezírá, že chtěl budovu školy i se spolužáky vyhodit do povětří a sám se pak zabít.

Když policie v březnu přišla na mladíkův hrůzný plán, zatkla ho a nějaký čas strávil student ve vazbě. Po několika dnech byl propuštěn s tím, že bude vyšetřován na svobodě, ale za neustálého dohledu probačního úředníka. Bez jeho svolení mladík nesmí opouštět svůj domov.

371131:gallery:true:true

Záběr z videa, kterým se údajně student inspiroval při plánování svého činu

Práci v knihovně dostal mladík na konci června od hradeckého krajského státního zastupitelství, které vyšetřuje jeho prohřešek. Student ji mohl, ale nemusel přijmout. Nešlo totiž o trest, ale pouze návrh vyšetřovatelů za účelem zjistit jeho nynější postoj k činu, který mu dávají za vinu. Mladík tvrdí, že nebral útok na školu vážně. Nikomu prý nechtěl ublížit a litoval toho, že vyděsil lidi. „Přijal 40 hodin společensky prospěšných prací jako omluvu svému okolí,“ řekl krajský státní zástupce Milan Šimek, který by chtěl do poloviny srpna rozhodnout o podání obžaloby.

V případném soudním jednání by podle něj odpracování prohřešku mohlo mít vliv na rozhodování o trestu. Student čelí obvinění z obecného ohrožení, za které může jít až na pět let do vězení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání