Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Francouzské námořnictvo obnovuje pátrání po Airbusu!

trosky z havarovaného Airbusu
trosky z havarovaného Airbusu  (Autor: ČTK)
Autor: rvs, INT - 
21. července 2009
13:16

Francouzské námořnictvo v těchto dnech obnovuje pátrání po havarovaném letadle Airbus společnosti Air France. To spadlo v noci z 31. 5. na 1. 6. do Atlantiku s 228 lidmi na palubě.

Poté, co bylo před jedenácti dny ukončeno bezvýsledné pátrání po černých skříňkách letadla, chtějí se Francouzi zaměřit především na zbytky kabiny letadla.

Dosud se při pátrání používaly akustické přístroje, které se snažily najít signály z černých skříněk. Ty jsou konstruovány tak, aby na sebe upozorňovaly ještě 30 dní po nehodě, potom se postupně odmlčí. Odborníci proto stanovili dobu pátrání po skříňkách na 40 dní ode dne katastrofy. Za tuto dobu byly zachyceny různé zvuky, včetně například křiku velryb. Několikrát kvůli tomu vznikl falešný poplach, že byly skříňky konečně nalezeny.

Při novém pátrání na ploše asi 16 000 kilometrů, které nyní potrvá další měsíc až šest týdnů, bude lodi Pourquoi pas? (Proč ne?) doprovázená ponorkou Emeraude. Posádka bude používat přístroje, které jsou schopny analyzovat přímo dno oceánu. Pátrání na místě ale komplikuje členitost terénu. V oblasti jsou totiž podmořské hory, srovnatelné s Alpami.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání