Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Iránu se zřítilo letadlo se 168 lidmi, všichni asi mrtví

Írán se halí do smutku, havárii letadla nikdo nepřežil...
Írán se halí do smutku, havárii letadla nikdo nepřežil...  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, brum - 
15. července 2009
17:23

AKTUALIZOVÁNO: V severním Íránu se zřítilo civilní letadlo typu Tupolev. Podle íránských sdělovacích prostředků zřejmě zahynulo všech 168 lidí, kteří byli na palubě. Letadlo letělo na lince Teherán-Jerevan.

Podle prvních zpráv mělo letadlo technické problémy a pilot se pokoušel o nouzové přistání. Stroj se ale po nárazu na zem rozpadl na hořící kousky.

Stroj patřil íránské letecké společnosti Caspian a spadl 16 minut po startu, před 9:30 SELČ, u města Kazvín, tedy zhruba 100 kilometrů severozápadně od Teheránu. Ředitel kazvínské záchranné služby řekl íránské agentuře IRNA, že se letadlo při pádu zcela zničilo a jeho trosky shořely. "Je velmi pravděpodobné, že všichni pasažéři zemřeli," řekl.

Většina cestujících byli podle agentury AP Arméni, na palubě bylo také několik Gruzínů. Mezi cestujícími bylo 151 dospělých a dvě děti. Na palubě byla patnáctičlenná posádka. Mezi oběťmi katastrofy je také osm juniorských reprezentantů Íránu v judu a dva jejich trenéři. V Arménii se měli připravovat na závody, které se mají konat v srpnu v Maďarsku.

Tupolev se v Íránu zřítil také před sedmi lety při přistávacím manévru jižně od Teheránu. Letadlo tehdy narazilo do horského masivu u Chorramábádu a zemřelo přitom všech 119 lidí na palubě.

Íránský letecký park tvoří hlavně stroje ruské výroby. Íránská vojenská i civilní letecká flotila je podle dostupných zdrojů ve špatném stavu kvůli svému stáří i nedostatečné údržbě.


Přehled leteckých nehod, které si v posledních pěti letech vyžádaly více než 100 obětí:

3. února 2005 - Všech 104 lidí z Boeingu afghánské společnosti Kam Air přišlo o život při nehodě nedaleko Kábulu.
14. srpna 2005 - Stroj kyperské letecké společnosti Helios Airways se zřítil do neobydlené oblasti poblíž řeckých Atén. V jeho troskách zemřelo 121 osob.
16. srpna 2005 - Kolumbijský Boeing s asi 160 lidmi na palubě havaroval v západní části Venezuely. Nehodu zřejmě nikdo nepřežil.
5. září 2005 - Boeing patřící indonéské letecké společnosti se krátce po startu zřítil do hustě obydlené části města Madan na severu ostrova Sumatra. Zahynulo 150 lidí, z toho 47 na zemi.
22. října 2005 - Krátce po startu z letiště v nigerijském Lagosu spadl letoun tamějšího přepravce Bellview Airlines se 117 lidmi. Neštěstí nikdo nepřežil.
6. prosince 2005 - Nejméně 108 obětí si vyžádala havárie íránského vojenského letounu v Teheránu. Na palubě zahynulo všech 84 cestujících a deset členů posádky. V budově, do níž stroj narazil, přišlo o život dalších 14 lidí.
10. prosince 2005 - Při havárii na jihu Nigérie zemřelo 107 osob. Letoun DC-9 patřil místní společnosti Sosoliso.
3. května 2006 - Airbus A-320 arménských aerolinií Armavia se krátce před přistáním v Adleru u Soči zřítil do moře. Nehodu nepřežilo 113 osob.
9. července 2006 - Airbus ruských aerolinií S7 s 204 lidmi na palubě nedokázal po přistání na letišti v ruském Irkutsku zabrzdit a po nárazu do budovy začal hořet. Zahynulo 124 osob.
22. srpna 2006 - Na východě Ukrajiny havaroval ruský stroj Tu-154. Nehodu letounu patřícího petrohradské společnosti Pulkovo nepřežilo 170 lidí.
29. září 2006 - V Brazílii se do amazonského pralesa zřítilo letadlo společnosti Gol. Nikdo ze 155 cestujících a členů posádky nepřežil.
1. ledna 2007 - Letoun nízkonákladové společnosti Adam Air se 102 osobami na palubě spadl do moře poblíž indonéského ostrova Sulawesi. Havárii nikdo nepřežil.
5. května 2007 - Pád Boeingu společnosti Kenya Airways do pralesa v jihozápadním Kamerunu zaplatilo životem 114 osob.
17. července 2007 - Havárii brazilského letadla při přistání na letišti v Sao Paulu nepřežilo nejméně 189 osob.
20. srpna 2008 - Na madridském letišti Barajas se během startu zřítil letoun společnosti Spanair, který po dopadu na zem začal hořet. Nehoda si vyžádala 154 obětí.
1. června 2009 - Letadlo francouzských aerolinií letící z brazilského Ria de Janeira do Paříže se zřítilo do Atlantiku. Nehodu, jejíž příčiny dosud nejsou známy, nepřežilo 228 lidí.
30. června 2009 - Airbus jemenské letecké společnosti se v silném větru zřítil do moře několik kilometrů od Komorských ostrovů. Neštěstí přežila jen čtrnáctiletá dívka, ostatních 152 cestujících a členů posádky zahynulo.
15. července 2009 - Na severu Íránu se krátce po startu zřítil letoun íránské společnosti Caspian Airlines, který letěl na lince Teherán-Jerevan. Podle íránské televize zřejmě zahynulo všech 168 lidí, kteří byli na palubě.

scud911 ( 15. července 2009 21:07 )

Kdyby letadla nebyli 20 let stará nebo lidi co je dělají líp placený, tak možná ty letadla padají méně... Kdo zvás by si koupil 20 let staré auto, asi nikdo a proč tedy lítají 20 let stará letadla ??? Jsou to jen součástky co mají svojí životnost, každej chce ušetřit a pak to odnáší neviní pasažeři životem.... Další věc kdyby možná dali lepší moticvaci lidem co je staví a to lepší platy možná by práci udělali kvalitněji a letadla by jen tak nespadla.... I piloti jsou uboze placený na svojí profesi.... Každej na všem šetří a není se čemu divit.

hani ( 15. července 2009 14:59 )

Jsou dve moznosti. Nebo chyba pilotuv, a jine poruchy. Kdy snedly neco psychotropne piloty vse zrozumitelne. Kdy jsou pozar, vybuch a mechanicka porucha stejny princyp, deje. Jestli rentgenem zapravit jakukoliv detail, soucastku, soukupne s rtut bude taky havarie. Muzna zaprvit taky vodu a palivo. Vysledek jeden - havarie a smrt lide. NEVYNNE. Vim to z Brna, z nem. Bohunice. Tam neco jedlo cement. Myslela proste spatny. Ne, jedly geny. Taky jist i ledviny. Zatim pitomce-mafiane doktori upravit mne rentgenem hrnec. Co v nej ne uvaris - genetycky jed. Zatim spalit autobus Studentagensi. Protoze dostavit z Prahy do Brna bez havarie ukrajince s exkurse. Jsem byla tam taky. Jsou to vsechno hruza. PROC PROC zlocince vi jak zabijet a normalne lide a doktori ne chci to znat? Proc mlci Paroubek? Pisu jej dva roky. Mocny muz. Jenom ma manzelku ne proste byvalou prostitutku - vydelavala s pouzitim psychotropne latek. To ona zautocila na gynekologa v Trebice! Aby jine mlcali! Topolanek-Langer-Julinek ridi vyrobu genetyckych eleksiruv. Oranzeve zajicky mlci. Vas parlament spanky, Ukrajince bit se. A ne maji dobre genetycke laboratore a peniz. Vase poslance maji statne penize na luxusni byt pro sebe. Na analizu ne maji. Zamozne shnile demokrate.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání