Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děvče si drželo utrženou ruku

Autor: Nový Čas, jos, shp - 
22. června 2009
09:00

Z havarovaného autobusu vyvázlo bez zranění pouze 14 lidí. Studenti se svěřili s hrůzami, které v Rakousku viděli.

Byl to výlet, který měl být pro 40 studentů ze slovenské Senice odměnou. Během návratu z Itálie se ale vše změnilo v noční můru. Český řidič včera usnul za volantem a v Rakousku sjel ze silnice. Havárie měla za následek 34 zraněných, z toho 7 těžce. Cestující ale mohou hovořit o štěstí v neštěstí. Český autobus totiž minul jen o pár centimetrů sloup. Kdyby do něj narazil, tak by lidé umírali!

„Řidiči se před havárií vyměnili. Když to přišlo, tak jsme se převalili na pravou stranu. Pomáhali jsme si. Jedno děvče mělo téměř utrženou ruku, druhou si ji přidržovalo. Nějaký chlapec měl utržené prsty. Byla to hrůza,“ popisovala nehodu Michaela (19) s kamarádkou Veronikou (17).

„Všichni byli krvaví,“ popsal situaci Pavol Jediný ml. (17), který vyvázl bez zranění. Právě on zavolal po havárii otci a popsal mu celou událost. „S manželkou jsme zůstali v šoku, ale synovi se naštěstí nic nestalo.“

Nehoda se stala kolem šesté hodiny ranní na dálnici směrem k rakouskému Grazu. Řidič Radek H. (48) ve výpovědi potvrdil, že na pár sekund zaspal za volantem. „Z toho, co se stalo, je zdrcený,“ řekl jeho kolega, který odvezl domů do Senice studenty, jejichž stav nevyžadoval hospitalizaci náhradním, autobusem.

„Můžeme mluvit o štěstí. Kdyby autobus narazil do sloupu, mohlo to dopadnout o mnoho hůř,“ řekl jeden z rakouských záchranářů. „Zakrvácení mladí lidé vycházeli ze zničeného autobusu a běhali po dálnici,“ uvedl zasahující hasič Frank Draxler. „Vypadalo to jako po bitvě,“ dodal. Studenti ze všech ročníků soukromé školy podnikání se vraceli z poznávacího výletu z italského Ricione. „V autobuse sedělo 40 žáků a pět učitelů,“ informoval zástupce ředitele Pavol Jediný, který měl v autobuse syna.

„Nejvíce zraněných bylo v zadní části autobusu. Bez zranění bylo 11 osob. Vážně zraněných bylo sedm dětí, které musely podstoupit operaci. Mezi nimi byli chlapec s vážným úrazem hlavy a děvče s poraněním vnitřních orgánů. V nemocničním ošetření zůstává 12 žáků,“ dodal.

gogo ( 22. června 2009 22:21 )

v článku se dovídáme, že ji mělo "téměř" utrženou, takže pravda asi bude, že ji mělo zlomenou .... Ale ten titulek zní !

mouse ( 22. června 2009 13:52 )

teď zase píšou že se před havárií měnili.... předtím zase že se měli měnit za 4 km..... hlavně že ty máš jasno

komarius ( 22. června 2009 13:42 )

HLUPÁČKU,KVALITVÍ ŘIDIČ SE NECHÁ VČAS VYSTŘÍDAT A NERISKUJE ŽIVOTY LIDÍ.........

ervin ( 22. června 2009 11:35 )

Mikrospánek nemá nic do činění s kvalitou řidičského umění, chytráku...

lm2209 ( 22. června 2009 11:34 )

Ano to je pravda.Autobusem denně cestuji a je pravda,že ho snad může řídit každý.Soudy by už konečně měly pro výstrahu ostatním vynést pořádný rozsudek,protože jinak se to bude dít neustále.Je tak těžké pochopit,že za volantem se nechrápe?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání