Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vyděrač s granátem držel v šachu celý dům

Autor: Jiří Čada - 
28. května 2009
05:00

V děsivé drama vyvrcholil v úterý večer spor v panelákovém bytě na Jihlavsku. Muž (63) nožem ohrožoval družku (50) a jejího syna. Oběma se z bytu podařilo uprchnout a přivolat policii. Agresor se pak v pátém patře zabarikádoval a hrozil, že odpálí granát. Policisté dům o zhruba stovce obyvatel evakuovali.

Trpělivé vyjednávání policistů s domácím agresorem trvalo dlouhé dvě hodiny. Pak policejní vyjednavač Petr G. svým kolegům venku poslal z bytu esemesku: „Jdeme ven!“ U dveří výtahu se na rodinného agresora okamžitě vrhli policejní zakuklenci. Zakrátko mohli někteří obyvatelé vidět, jak se v domovních dveřích objevil zavalitý starší muž s pouty na rukou v doprovodu zásahovky a dvou vyjednavačů.

Obyvatelé domu si s úlevou vydechli. Dvaatřicet rodin se mohlo vrátit do svých bytů. „Granát jsme v bytě nenašli, místo něj tam byla zásahová výbuška,“ řekla mluvčí jihlavských policistů Jana Kroutilová. Násilník údajně nejprve vypadal jako opilý. Policisté posléze došli k názoru, že bude nejspíš psychicky nemocný. Vyšetřil ho lékař a ještě v úterý večer ho převezli do cely. „Shromažďujeme materiály, abychom mohli muže vykázat z bytu,“ podotkla Kroutilová.


ZNEŠKODNILI HO MANŽELÉ VYJEDNAVAČI

Do dramatu, které z ulice sledovala s napětím necelá stovka rozrušených nájemníků, se vložila dvojice policejních vyjednavačů. Petr G. a Blanka F. jsou manželé a do akcí nastupují společně. „Když jsme se na něj dozvonili a dotloukli, představil jsem mu svoji ženu jako kolegyni a on nás pozval dál,“ popsal Blesku vyjednavač úterní drama.

Dvě hodiny mohli svědci alespoň z části sledovat za okny jediného osvětleného bytu v domě trpělivou práci obou policistů. Na chodbě domu čekalo připravené komando zásahové jednotky. „Ten člověk je vždy v krizi, čeká od nás pomoc a my mu musíme nabídnout nějaké přijatelné řešení. Tentokrát chtěl slyšet i ženský názor na věc,“ dodal vyjednavač.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání