Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Žalobkyně žádá pro soudce Berku 12 let

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Vlaďka Hradská - 
21. dubna 2009
16:32

Jeden z největších soudních procesů v dějinách země v úterý konečně pokročil. Po dvou a půl letech projednávání kauzy zmanipulovaných konkurzů kolem ústeckého soudce Berky státní zástupkyně navrhla tresty pro 12 obžalovaných.

Jiří Berka by podle ní měl za zločinné spolčení strávit ve vězení 12 let. Jeho hlavní komplici pak 10, 8 a 7let.

Skupina měla skupovat pohledávky podniků na hranici bankrotu. Firmy poslala do konkurzu a majetek pod cenou rozprodávala. Obžalovaní si tak přišli na více než čtvrt miliardy korun a dalších 200 miliónů se pokoušeli získat. Policie Berku a jeho komplice odhalila až při vyšetřování podezřelého konkurzu na Union banku.

Ještě v září 2006 sedělo na lavici obžalovaných vedle Berky 7 lidí. Například bývalý prorektor vysoké školy Vladislav Větrovec, který je označován za hlavu skupiny, dále správci konkurzní podstaty Daniel Thonat a Petr Tuhý a soudní odhadce Martin Jurenka. Proces se však postupně rozrostl do nebývalých rozměrů. Přibyli obžalovaní i žaloby. Spis má přes 200 svazků a obsahuje více než 100 tisíc stran. Jen návrh žalobkyně Daniely Smetanové, který četla dva dny, má 193 stran.

„Do konce týdne budou předneseny všechny závěrečné řeči. Kvůli náročnosti případu a obsáhlosti důkazů si soud ponechá na rozhodnutí více času,“ uvedl předseda senátu Zdeněk Kučera. Verdikt tak padne přibližně za měsíc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání