Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Padělal desítky platebních karet, skončil před soudem

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
23. února 2009
10:38

Padělání desítek platebních karet začal v pondělí rozplétat českobudějovický krajský soud.

Šestačtyřicetiletý Karol Bláha z Blatné na Strakonicku podle obžaloby vyráběl falešné karty pomocí čtečky a počítače. Z bankomatů se s nimi snažil vybrat neúspěšně. Přiznal ale, že s padělanými kartami nakoupil v obchodech za zhruba 50.000 korun.

"Svého jednání lituji. Dělal jsem to hlavně proto, že jsem byl ve finanční tísni," uvedl Bláha. Karty se naučil falšovat od známých ve Španělsku, kde nějakou dobu žil s přítelkyní. K výrobě potřeboval prázdné karty a čtečku propojenou datovým kabelem s počítačem, do něhož vložil CD se speciálním softwarem. Do magnetického proužku karty s jeho pomocí zadal údaje koupené přes internet od hackerů.

S falešnými kartami prý už nakupoval a vybíral z nich ve Španělsku. "Bral jsem to jako koníček a jako formu protestu," vysvětlil. Po návratu do Česka ale s nimi u bankomatů neuspěl. Rozhodl si proto vyrobit nové karty. V ČR prý zfalšoval asi deset karet s PIN kódem do bankomatů a deset pro nákupy v obchodech. "Nejdražší věcí, kterou jsem tak koupil, byl mobilní telefon pro přítelkyni asi za 15.000 korun," uvedl ve výpovědi Bláha.

Od března 2007 se pokusil vybrat peníze z bankomatů v Blatné, Strakonicích, Příbrami a Praze, ale bankomaty karty buď zadržely, nebo je bez peněz vrátily zpět. Původně prý nakupoval falešné karty už hotové z internetu, ale byly pro něj příliš drahé, proto se je naučil sám vyrábět. Policisté u Bláhy doma objevili také hašiš, obžaloba ho proto kromě padělání a pozměňování peněz viní i z nedovoleného držení drog.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání