Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dvě děti bojují o život po pádu stromu na zastávku

Autor: kol, ČTK - 
22. ledna 2009
15:37

AKTUALIZOVÁNO, VIDEO: Vzrostlý strom spadl ve čtvrtek odpoledne v centru Zlína v Soudní ulici na několik lidí čekajících či procházejících kolem frekventované zastávky trolejbusu městské hromadné dopravy u tržiště. Zraněno bylo šest lidí, nejvážněji dva dvanáctiletí školáci, kteří byli v bezvědomí převezeni do zlínské nemocnice.

278171:gallery:true:true

AKTUALIZOVÁNO: V bezprostředním ohrožení života je již pouze jeden chlapec. Jeho stav je kritický! Příčina pádu stromu? Špatný kořenový systém!

Původní článek:

Podle mluvčího krajské záchranky Petra Olšana jsou obě děti v přímém ohrožení života. Na místě zasahovali zdravotníci, hasiči i policisté.

"Chlapci utrpěli zejména těžká zranění hlavy a krční páteře. Ve vážném stavu jsme je převezli na oddělení ARO do zlínské nemocnice," řekl Olšan ČTK. Ostatní lidé mají lehčí až středně těžká poranění od rozbitých hlav až po pohmožděná záda. Všichni byli převezeni na úrazovou ambulanci do zlínské nemocnice.

Podle mluvčí zlínské policie Jany Bartíkové měl strom kmen v průměru asi jeden metr, vysoký byla kolem 20 metrů. "Jedná se o obrovský strom, jako by spadly tři. Je úplně vyvrácený nad kořeny. Spadl náhle směrem na zastávku. Bude se zkoumat, proč a zda nedošlo k porušení předpisů," poznamenala Bartíková. Policejní hlídka i strážníci městské policie museli při zásahu nejdříve vytlačit desítky přihlížejících. Někteří z nich poskytovali zraněným první pomoc až do příjezdu záchranářů.

Mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková novinářům řekla, že strom, konkrétně pajasan žláznatý, měl porušený kořenový val. Vada prý nebyla viditelná. "Pracovníci Městské zeleně pravidelně stromy kontrolují a staré stromy odstraňují," sdělila. Radnice na místo povolala soudního znalce z oblasti dendrologie. Město se podle Masaříkové také rozhodlo preventivně pokácet i druhý strom, stojící vedle dnes spadené dřeviny.

kulicka ( 22. ledna 2009 16:17 )

To aby si clovek daval pozor kde stoji

kouzelnice ( 22. ledna 2009 16:16 )

hlavne aby se z toho dostali.jsou porad v bezvedomí???????????????????????

turek ( 22. ledna 2009 16:15 )

BUDOU TY DETI V PORADKU??

rath ( 22. ledna 2009 16:14 )

MEL BY TY STROMY NEKDO KONTROLOVAT,ABY SE TO NEOPAKOVALO

samanta ( 22. ledna 2009 16:12 )

Bože muj,jak se to mohlo stat??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání