Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Umlátil milenku činkou, dostal 13 let!

Pavel Banda
Pavel Banda  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
16. ledna 2009
10:22

Za brutální ubití mladé ženy tříkilogramovou činkou si Pražan Pavel Blanda odpyká 13 let ve vězení. Výmluvy, že jednal v afektu, u soudu neobhájil.

Nejvyšší soud (NS) bez veřejného jednání odmítl mužovo dovolání, a definitivně tak potvrdil trest uložený pražským vrchním soudem.

Blanda svou milenku napadl ráno v posteli, když patrně ještě spala. Činkou jí způsobil rozsáhlá zranění hlavy. Pak jí obličej přikryl igelitovým sáčkem, což u lidí v bezvědomí znamená prakticky jistou smrt. Z místa činu utekl a skrýval se. Když po něm policie vyhlásila celostátní pátrání v médiích, nakonec se dobrovolně přihlásil.

V dovolání Blanda uvedl, že byl v dlouhodobém stresu kvůli dluhům, navíc vnitřně rozpolcený kvůli vztahům s manželkou a milenkou. Vůbec si prý nepamatuje, proč svou oběť zabil. "Poškozenou si v tomto vypjatém stavu ztotožnil s příčinou všech bolestí. Ke spáchání skutku došlo bezprostředně po jeho probuzení a je prokázáno, že v ranní době jsou u takto labilních osob nejsilnější depresivní pocity," uvedla v dovolání obhajoba.

Podle soudů všech stupňů si však průměrně inteligentní Blanda i v afektu musel uvědomit, že údery činkou způsobí ženě smrt.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání