Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hajloval a pak chtěl vraždit. Dostal 12 let

Lukáš Vorobel (vpravo) a Martin Vachta před soudem
Lukáš Vorobel (vpravo) a Martin Vachta před soudem  (Autor: Veronika Pohanková)
Autor: Vlaďka Hradská - 
5. ledna 2009
21:08

AKTUALIZOVÁNO: Tvrdý, ale spravedlivý trest. Dvanáct let vězení totiž čeká extremistu Lukáše Vorobela (20) za pokus o vraždu. Ten při rvačce bodl do krku Jakuba Štěrbíka (22), který ho okřikoval, když hajloval.

Vorobelova komplice Martina Vachtu (22) poslal soud za pokus o ublížení na zdraví na tři roky za mříže. V bitce pořezal Štěrbíkova kamaráda.

Soud navíc odsoudil Vorobela s vypáleným hákovým křížem na těle a Vachtu s vytetovaným znakem SS za trestný čin propagace hnutí potlačující práva a svobodu občanů, Vachtu ještě za nedovolené ozbrojování.

Oba jsou extremisté, příznivci nacistické ideologie, která byla nepřímo příčinou incidentu. Bitka totiž začala poté, co je Štěrbík okřikl a dal jim pár facek, když v noci 10. května na ulici vyvolávali hesla 'Sieg Heil' a 'Židi do plynu' a zvedali při tom pravici.

Při domovní prohlídce našli policisté u Vachty nelegálně drženou pušku a rozsáhlou sbírku nacistických symbolů včetně čapky příslušníka SS či oděv wehrmachtu. "Je to největší soubor materiálu, který souvisí s neonacismem i s nacismem," řekl v pondělí  expert na extremismus Zdeněk Zbořil.

Jejich oběť, Jakub Štěrbík, se vyhlášení rozsudku nezúčastnil. Dodnes se z útoku nevzpamatoval. Od smrti vykrvácením ho dělily okamžiky, navíc ochrnul. Má za sebou měsíce náročných rehabilitací a stále se potýká se zdravotními problémy.

"Za normálních okolností bych do toho šel znovu. Kdybych ale věděl, jaké to bude mít následky, tak ne," přiznal při prvním soudním líčení Štěrbík.

darekvrana ( 6. ledna 2009 03:19 )

Za todle by si mel frajer jit sednout min. na 15let.... Navic podle fotek by frajeri s temahle vychodarskejma ksichtama v hitlerove risi moc dlouho nevydrzeli....... je to svinstvo co se deje,,, nejhorsi je ze se clovek spravedlnosti nedovola.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání