Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rumuni padělali pětistovky

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Foto Blesk – David Malík)
Autor: sta - 
17. prosince 2008
13:49

Tři Rumuny ve věku od 20 do 23 let zatkli na jedné z brněnských ubytoven detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Cizinci si zařídili padělatelskou dílnu a vytiskli bankovky české měny. Tři Rumuny ve věku od 20 do 23 let zatkli na jedné z brněnských ubytoven detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Cizinci si zařídili padělatelskou dílnu a vytiskli bankovky české měny.

"V druhé polovině listopadu koupili barevnou tiskárnu, fotopapír a několik cívek stříbrné lepicí pásky. Po zkušebním tisku českých bankovek v hodnotě 50, 100, 200 a 500 korun vytiskli minimálně 28 archů s pětistovkami. Na jednom z archů byly tři bankovky. Aby vypadali peníze jako používané, bankovky zmačkali. Jedna z pětistovek se v kapse nejmladšího Rumuna dlouho neohřála. Koupil za ní cigarety," řekl Blesku mluvčí detektivů Pavel Hanták. Víc už ale cizinci utratit nestihli. "Zadrželi jsme je a obvinili. Teď jsou ve vazební věznici. Všem hrozí až 10 let vězení," upřesnil Hanták.

Odhalení padělateksé dílny je v Česku ojedinělým jevem. Peníze se totiž většinou padělají v cizině. Jedním z posledních vělkých případů se stal na konci devadesátých let minulého století.Tenkrát se jednalo o kvalitní ofsetové padělky pětitisícovek. Ty se objevily na několika místech po celém Česku. Policie v tomto případě zatkla pět padělatelů. Našla u nich padělané bankovky v nominální hodnotě přes 20 milionů korun.Padělatelskou dílnu se ale nepodařilo najít. Podle tehdejších poznatků se totiž pravděpodobně nacházela v zahraničí.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání