Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Ostravě řádí padělatelé peněz

Ilustrační foto - peníze
Ilustrační foto - peníze  (Autor: Martin Hykl)
Autor: ČTK - 
11. listopadu 2008
11:50

Ostravští policisté řeší hned několik případů padělání bankovek. Falzifikáty v hodnotě 1000 a 500 korun se objevily koncem října a začátkem listopadu na třech místech.

Kriminalisté nevylučují možnost, že pocházejí z jedné padělatelské dílny. Obchodníky v době předvánočních nákupů varují před tím, že podobných případů může přibývat.

"Doporučujeme obchodníkům i zákazníkům, aby si především bankovky vyšší hodnoty pečlivě prohlédli. Nejjednodušší způsob, jak ověřit jejich pravost, je pohled proti světlu a zjištění vodoznaku bankovky," uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Dodala, že falešnou bankovkou v hodnotě 1000 korun neznámý pachatel zaplatil koncem října ve stánku v Ostravě-Mariánských Horách. Prodavačce se ale nezdála a při předávání tržby na ni upozornila provozovatele prodejny. "Ten zjistil, že na bankovce schází vodoznak i stříbrný proužek, a kontaktoval policii," dodala Holčáková.

Další padělek stejné hodnoty se objevil ve stejné ostravské čtvrti. V tržbě jej našel jednadvacetiletý číšník. I v tomto případě bankovce chyběl stříbrný proužek.

Ve třetím případě si prodavačka obchodního centra v Ostravě-Hrabové podezřelé bankovky všimla. Jednadvacetiletý mladík chtěl v pondělí zaplatit bankovkou v hodnotě 500 korun nákup. "Ta se pokladní ale nezdála a po kontrole pod UV lampou zhodnotila, že se pravděpodobně jedná o padělek. Muž zaplatil a falzifikát vydal policistům," řekla mluvčí.

Policisté všechny padělané bankovky zajistili k provedení znaleckých zkoumání. Pokud jejich autory odhalí a dopadnou, můžou padělatelé ve vězení strávit až deset let.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání