Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlý Tomáš Pitr se skrývá asi ve Švýcarsku

Tomáš Pitr
Tomáš Pitr  (Autor: Ladislav Křivan )
Autor: ČTK - 
7. listopadu 2008
11:42

AKTUALIZOVÁNO: Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, který byl v Česku odsouzen za daňové delikty, se údajně skrývá ve Švýcarsku.

Podle informací serveru Novinky.cz to nepřímo vyplývá ze zprávy tamní centrály Interpolu v Bernu, která požádala české soudy o zodpovězení některých otázek týkajících se Pitrovy kauzy. Otázkou zůstává, zda je Pitrův čin ve Švýcarsku trestný a jestli není případně již promlčený. O tom budou rozhodovat švýcarské orgány na základě informací z Česka.

"Švýcaři hovoří o možné lokalizaci pana Pitra ve Švýcarsku a z jejich dotazů lze vyvodit, že se skutečně s největší pravděpodobností v této alpské zemi nyní zdržuje," řekl dnes deníku Právo pražský městský soudce Petr Novák, který měl od počátku Pitrův případ na starosti. ČTK řekl, že dotaz z pobočky Interpolu z Bernu směřuje k tomu, za co byl Pitr trestán. "Je už na Švýcarech, jak celou kauzu posoudí a jestli pana Pitra vydají do České republiky," dodal Novák.

Švýcarsko se spolu s Rakouskem při spekulacích o Pitrově pobytu objevuje často. Důvěryhodný zdroj do policie obeznámený s vyšetřováním ČTK sdělil, že Pitrovu přítomnost ve Švýcarsku v současné době s jistotou potvrdit nelze. Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká se ke kauze vyjádřit nechtěla s tím, že jde o justiční problém.

Pitr utekl do zahraničí loni v červnu v době, kdy měl nastoupit do pankrácké věznice svůj pětiletý trest. Ve Švýcarsku ho údajně viděli také čeští fotbaloví fanoušci, kteří tam v létě sledovali mistrovství Evropy ve fotbale. Kontroverzní podnikatel údajně podle zdroje ČTK obědval v jedné z restaurací v Basileji. Doprovázela ho prý i manželka a syn, kterého jeden z fotbalových fanoušků znal. Ve své knize o fotbalovém šampionátu se o Pitrovi zmiňuje i sportovní komentátor Jaromír Bosák.

Pitr, který je považován za jednoho z nejbohatších Čechů, byl odsouzen za to, že spolu s podnikatelem Miroslavem Provodem vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur a připravili stát o zhruba 51 milionů korun. Pitr s Provodem se na nezákonně vyžádané dani z přidané hodnoty podle soudu obohatili o téměř 23,5 milionu korun.

Pitr sice asi v polovině roku 2007 převzal soudní výzvu, aby nastoupil do vězení, nakonec ale uprchl. Je na něho vydán tuzemský, evropský a mezinárodní zatykač. Provod do vězení nastoupil v červnu 2007.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání