Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hasiči dostali pod kontrolu požár "Malé Hanoje"

Autor: ČTK, kol - 
6. listopadu 2008
19:07

VIDEO/ AKTUALIZOVÁNO: Požár největší pražské tržnice v Libuši dostali hasiči kolem 16:00 pod kontrolu.

6. 11. 2008

Výrazně jim pomohlo nasazení speciálního policejního vrtulníku. ČTK to řekl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica. Podle zpravodajky ČTK se kolem 18:00 z areálu lehce kouřilo, na místě zůstává silný zápach. Dohašování potrvá minimálně do rána. Na místě stále zasahuje asi 350 hasičů z 55 sborů.

"Vypadá to, že máme vyhráno. Nerad bych ale propadal falešnému optimismu," řekl Pernica. Hasiči si již dopoledne mysleli, že mají požár pod kontrolou, rozšířil se ale do východní části budovy. Tam se jim ho podařilo odpoledne zastavit. Pernica ocenil zejména nasazení vrtulníku, který shazuje nad hořící halou vodu ze speciálního vaku. Jde podle něj o unikátní zákrok, v Praze pravděpodobně nikdy vrtulník budovu hasit nepomáhal.

Při zásahu byli lehce zraněni dva hasiči. Jednoho podle mluvčího hasičů zasáhla padající konstrukce a utrpěl otřes mozku, druhý hasič z Kladna si poranil nohu. Oba byli odvezeni na ošetření do nemocnice, hasič s otřesem mozku byl již z nemocnice propuštěn.

Sloup dýmu z hořící tržnice dosahuje stovek metrů Sloup dýmu z hořící tržnice dosahuje stovek metrů | David Malík

Ve skladu textilu a obuvi začalo hořet krátce po půlnoci. V ranních hodinách se požár podařilo lokalizovat, hasiči jej drželi ve střední části budovy. Před polednem se ale oheň opět začal šířit.

V Libuši zasahují profesionální i dobrovolní pražští hasiči, podnikoví hasiči, vojenští hasiči z ruzyňského letiště a také posily ze Středočeského, Královéhradeckého, Plzeňského kraje či Ústeckého kraje. Hasiči stříkají vodu do budovy okny a také střechou, která se částečně propadla. "Kvůli bezpečnosti se hasiči nepohybují přímo v budově. Uvnitř je pouze průzkumná skupina," doplnil Pernica.

Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter ČTK sdělil, že se od vietnamských obchodníků na místě dozvěděl, že hořet začalo u prodejny čínského nábytku. Vietnamci se obávají, že požár poničí mateřskou školku i školu a buddhistickou svatyni, které jsou v areálu.
V tržnici Sapa hoří letos již podruhé. Rozsáhlý požár zde hasiči likvidovali 7. září.


5. 11. 2008

"Požár se podařilo takzvaně odříznout v polovině budovy, do dalších míst se tedy nešíří," řekl po 08:15 novinářům mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Požár na tržnici Požár na tržnici | David Malík

Při požáru tržnice, které se také říká "Malá Hanoj" nebyl nikdo zraněn. Policisté vyzývají obyvatele okolních domů, aby nevětrali, při hoření mohou vznikat zdraví nebezpečné zplodiny. Silný zápach je cítit ve velké části Prahy.

Na místě je od noci 27 hasičských jednotek, zasahuje také rychlá záchranná služba. Podle její mluvčí ale doposud nemuseli zdravotníci nikoho ošetřovat. Policie uzavřela prostor okolo tržnice a vyzývá obyvatele Opatova, Chodova a Libuše, aby nevycházeli a nevětrali. Zplodiny hoření pravidelně měří chemické jednotky hasičů, limity toxických látek zatím překročeny nebyly.


V místě požáru byl omezen provoz. Uzavřena je Meteorologická ulice, vozidla policie odklání od Vestce na Kunratickou spojku. Hasiči v oblasti potřebují čerpat vodu, uvedla mluvčí pražských policistů Iva Knolová.

"Požár by měl být lokalizován v odpoledních hodinách," řekl operační důstojník hasičů s tím, že celý den budou na místě pokračovat dohašovací práce.

V plamenech je jednopatrová hala v tržnici o rozměrech asi 100 krát 100 metrů, která má v přízemí velkoobchod a skladiště a v prvním patře kanceláře. Ty jsou také plné zboží. Likvidaci požáru komplikují těžko uhasitelné hořící krabice a kovové kontejnery se zbožím, velké nebezpečí představují hořící plasty. Příčina vzniku požáru je zatím neznámá.

V tržnici Sapa hoří letos již podruhé. Rozsáhlý požár zde hasiči likvidovali 7. září.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání