Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

V německém autobuse uhořelo 20 lidí!

Když hasiči dorazili, byl už autobus v plamenech.
Když hasiči dorazili, byl už autobus v plamenech.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
5. listopadu 2008
01:39

AKTUALIZOVÁNO: Dvacet lidí, většinou starších, zahynulo v úterý večer při požáru autobusu, který se vzňal na dálnici nedaleko Hanoveru na severu Německa.

Podle prvních šetření požár autobusu způsobil zřejmě neopatrný cestující, který si zapálil cigaretu na toaletě. Oznámila to německá policie.

Nehodu přežilo podle policie dvanáct cestujících, kterým se podařilo z hořícího vozu včas uniknout. Tři z nich byli hospitalizováni s vážnými popáleninami, další utrpěli lehčí zranění nebo se ocitli v šoku.

Když hasiči dorazili, byl už autobus v plamenech. Když hasiči dorazili, byl už autobus v plamenech. | ČTK


Mluvčí policie Stefan Witke uvedl, že zatím nelze vyloučit ani technickou příčinu vzniku požáru.

"Zřejmě si nějaký pasažér během zastávky krátce před nehodou zapálil cigaretu a neuhasil nedopalek. Krátce na to se z kabiny toalety začal valit kouř," napsal v internetovém vydání místní deník Hannoversche Allgemeine Zeitung (HAZ)HAZ. "Když cestující otevřeli dveře rozšířil se požár do kabiny vozu. Během několika sekund se vozidlo ocitlo v plamenech."

Když hasiči dorazili, byl už autobus v plamenech. Když hasiči dorazili, byl už autobus v plamenech. | ČTK


Řidič zastavil autobus na odstavném pruhu. Ale pro většinu cestujících, důchodců, kteří se vraceli z jednodenního zájezdu zpět do Hanoveru, bylo již příliš pozdě. Zuhelnatělá těla, která byla vyproštěna z vraku autobusu, bylo těžké identifikovat, uvedl vyšetřovatel.

Policisté podle pozice mnoha mrtvol usoudili, že se snažili zoufale dostat k východu z vozu.

Na místo nehody se sjelo více než 150 záchranářů, policistů a hasičů.

Ministr dopravy Wolfgang Tiefensee vyjádřil hluboké rozhořčení nad událostí.
Když hasiči dorazili, byl už autobus v plamenech. Když hasiči dorazili, byl už autobus v plamenech. | ČTK

"Je třeba důkladně vyšetřit příčinu tohoto dramatu. Pokud se potvrdí to, co ukazují první poznatky, že se podařilo jen malému počtu cestujících uniknout plamenům a opustit vůz, potom je třeba prověřit, zda byly respektovány bezpečnostní normy a zda je není třeba posílit," uvedl ministr.

Tragédie je nejvážnější nehodou autobusu v Německu za posledních 16 let. V září 1992 zahynulo při srážce autobusu a kamionu u města Donaueschingen 21 lidí. Loni v červnu přišlo o život třináct lidí a tři desítky jich byly zraněny na dálnici u Magdeburku, kde se autobus zřítil do propasti a převrátil se.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání