Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ředitel nemocnice byl zproštěn viny

Bývalý ředitel nemocnice Josef Pejchl (44)
Bývalý ředitel nemocnice Josef Pejchl (44)  (Autor: Jaroslav Krčál)
Autor: Jaroslav Krčál - 
22. října 2008
15:24

AKTUALIZOVÁNO: Odvolací soud v Pardubicích zrušil podmíněný trest bývalému řediteli nemocnice v Havlíčkově Brodě Josefu Pejchlovi (44).

Na rozdíl od Okresního soudu v Havlíčkově Brodě se zdejší soudci domnívají, že pozdním oznámením případu heparinových vražd nespáchal Pejchl trestný čin.

"Pejchl nejednal v úmyslu trestný čin zatajit či oddálit jeho odhalení. Musíme na to hledět z pohledu té doby. Tehdy měli jen podezření na neoprávněné podání léku a ne vraždy,“ zdůvodnil rozhodnutí předseda senátu Milan Špryňar. Doživotně odsouzený Zelenka stanul včera před soudem jako svědek. Přivedla ho samopaly a brokovnicemi ozbrojená eskorta justiční stráže. Zelenka však odmítl vypovídat, i když k tomu podle soudce neměl právo. „Finanční trest je v tomto případě bezpředmětný, proto doporučím, aby ředitel věznice vedl se Zelenkou disciplinární řízení," rozhodl soudce. Po vyslechnutí dalšího svědka, primáře Pavla Longina, se rozhodl soud Pejchla zprostit v plném rozsahu viny, za kterou byl v červenci odsouzen k deseti měsícům s podmíněným odkladem na 18 měsíců.

„Konečně někdo skoncoval s tím nesmyslným obviněním. Pardubice jsou dál od Brodu a to asi rozhodlo. V Brodě jsem neměl šanci," řekl usmívající se Pejchl po vynesení rozsudku.

Proti rozsudku nelze podat odvolání. Jedinou opravnou možností je podání dovolání k Nejvyššímu soudu. „Až si přečtu rozsudek tak zvážím dovolání,“ řekl nám rozladěný státní zástupce Jan Vodička.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání