Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ohnivé peklo na Výstavišti přijde na miliardu

Autor: sta, red - 
17. října 2008
11:23

AKTUALIZOVÁNO - VIDEO/FOTOGALERIE: Hasiči na Výstavišti dohašují spáleniště Průmyslového paláce. Odhad škody na architektonické památce se blíží k jedné miliardě korun.

Mluvčí pražských hasičů Vít Pernica uvedl, že je to ale nejvyšší možná výše škody. "Hovoří tak nejčernější odhady, sám si myslím, že škoda bude 800 milionů korun," řekl Pernica. Příčiny vzniku požáru se stále prošetřují, uvedl Pernica.


K požáru na Výstavišti se pro Blesk.cz vyjádřil i pražský policejní mluvčí Ladislav Bernášek.


Průmyslový palác před čtvrtečním požárem...

Průmyslový palác před požárem Průmyslový palác před požárem | Blesk


Média spekulují o žhářství. A to zejména v souvislosti s vraždou Václava Kočky ml., kterého před týdnem v restauraci Monarch zastřelil podnikatel Bohumír Ďuričko. Podle rodiny Kočkovy byl požár na Výstavišti nepochybně úmyslně založen. "Je to útok na naši rodinu," nechal se slyšet bratr zavraždeného Jan Kočka, který se krátce po vypuknutí požáru zhroutil.



Požárníci nyní vyhledávají skrytá ohniska požáru pomocí telekamery. "Dohašovací práce jsou velice zdlouhavé a namáhavé, budeme na nich pracovat až do odpoledne," řekl Pernica.

Požár zcela zničil levé křídlo secesní budovy Průmyslového paláce, z něhož zůstaly jen obvodové zdi. Oheň byl lokalizován asi po půldruhé hodině.

Pražská policie nasadila při zjišťování příčin požáru speciálně vycvičeného psa jménem Popelka. Ten je schopen určit ohniska požáru - kde mohl možný žhář případně rozlít benzín či jinou hořlavinu.


VIDEO: Letecký pohled na holešovické spáleniště


Nad Výstavištěm přelétává policejní vrtulník s termovizí. Podle některých informací je pod zřícenou konstrukcí stále ještě dost teplo.

Pražany požár zasáhl
U plotu mezi Výstavištěm a planetáriem se zastavují lidé. Mnozí z nich se při pohledu na ruiny neubránili smutku.

"Zažila jsem právě v levém křídle paláce hezké chvíle. V mládí jsme sem chodili tancovat. Byly tady dva sály. V jednom hrála dechovka, v tom druhém modernější hudba. Je mi to vážně moc líto," řekla se slzami v očích Blesku Hana Linková (75).


Průmyslový palác lehl popelem

Požár byl nahlášen v 19:13 a na místě zasahovalo 152 hasičů, z nichž dva byli při hašení požáru zraněni. Shořelo i několik aut, které parkovaly poblíž Výstaviště. Tramvaje, jedoucí přes stanici Výstaviště byly odkloněny tak, aby se místu tragédie vyhnuly.


Čtěte také:
Obnova Průmyslového paláce? Zaleží na statice!


Levou část Průmyslového paláce má pronajatou úklidová firma Jana Kočky, bratra zavražděného Václava Kočky mladšího. Podle našich informací veškeré zařízení i dokumenty firmy byly při požáru zničeny.

Jan Kočka se po této další rodinné pohromě zhroutil. Václav Kočka starší, který pracuje ve vedení společnosti Incheba, která organizuje akce na Výstavišti, se jel ještě večer na místo neštěstí podívat.


Blesk zastihl nedaleko místa požáru Rudolfa Blažka, náměstka pražského primátora. "Pro Prahu je to určitě jedna z největších ztrát posledních desetiletí. Palác je zničen z jedné třetiny. Povolali jsme 23 jednotek dobrovolných hasičů, a jsou tu skoro všechny hasičské jednotky z celé Prahy. Samozřejmě se nabízí, že současné i plánované výstavy budou mít problémy," řekl Blažek.


 

"Byli jsme zrovna před Výstavištěm, když se nad ním objevily až třicetimetrové plameny," řekl nám svědek neštěstí, pan František Certa. Reportér Blesku.cz hovořil také s několika lidmi, kteří byli v době přímo v areálu Výstaviště: "Na vzdálenost zhruba třiceti metrů se ten žár nedal vydržet, dokonce se roztekly plastové květináče, které stály venku," řekli zaměstnanci z Výstaviště, kteří si nepřáli být jmenováni.


Kdo zasahoval na Výstavišti

Obrovský požár si vyžádal zásah všech složek integrovaného záchranného systému - hasičů, policistů, městských strážníků a záchranářů. Na místě zasahovalo okolo pětistovky profesionálů i dobrovolníků.

Pražští profesionální hasiči: 33 vozidel

Středočešťí profesionální hasiči: 2 jednotky posílily pražské základny

Dobrovolní hasiči: 23 sborů z Prahy a okolí

Pražská záchranka: 6 záchranářů, 2 lékaři

Policie a strážníci: 120 lidí


Historie pražského Výstaviště

· Bylo vybudováno v secesním stylu u příležitosti Všeobecné zemské jubilejní výstavy v Praze 1891

· Patří k nejkrásnějším v Evropě

· Při jeho zrodu stála řada významných osobností své doby

· Jeho ústřední dominantou a současně největší stavbou v areálu je Průmyslový palác (na délku měří 238 metrů a jeho centrální věž dosahuje do výše 51 metrů)

· Po celá desetiletí bylo Výstaviště centrem výstavních akcí nejrůznějšího charakteru

· U příležitosti Všeobecné československé výstavy v Praze 1991 bylo Výstaviště rekonstruováno, získalo nové výstavní pavilony, vzniklo několik divadelních scén


Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání