Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rozrušená milenka na ulici zastřelila nezodpovědného přítele: Dostala pokutu 20 korun

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: red)
Autor: chal - 
3. října 2020
16:30

Turbulentní vztah Marie Brožové z Českého Brodu a o sedm let staršího sukničkáře Rudolfa Křepinského skončil tragicky. Mladá rozrušená žena ho na začátku listopadu zastřelila na ulici a šla se hned udat. Od ostře sledovaného soudu podvedená milenka později odešla pouze s pokutou 20 korun.

K tragédii došlo na konci roku 1925, kdy 23letá Marie Brožová během vycházky po Českém Brodě na svého přítele Rudolfa Křepinského vytáhla pistoli a střelila ho zezadu do hlavy. Křepinský zranění podlehl a Marie Brožová se okamžitě šla udat.

Čekal ji soud, který pro ni možná překvapivě skončil velmi dobře. Veřejnost Brožové přála a ona vyvázla s pokutou 20 korun. Bezmála 100 let staré události připomněl Český rozhlas Dvojka v pořadu Historie českého zločinu.

Marie Brožová se s Rudolfem Křepinským seznámila na tancovačce v 17 letech. Křepinskému bylo o sedm let víc, měl milenky a o jejich vztahu měl kulantně řečeno značně odlišné představy než nevinná studentka.

Vztah s Křepinským pro mladou dívku nebyl procházka růžovou zahradou. Dvakrát podstoupila potrat, jednou z toho dokonce proti své vůli! I přes to si chtěla Marie Brožová staršího milence vzít za muže, což jí také sliboval. Křepinský na to ve skutečnosti ale neměl ani pomyšlení. Na každém prstu měl jednu milenku, užíval si staromládeneckého života a rozhodně na tom neplánoval nic měnit.

Pro mladou Marii byl vztah s nezodpovědným floutkem psychicky velmi náročný, proto se rozhodla, že spáchá sebevraždu. Osudného 9. listopadu ovšem nakonec zbraň Walther 7,65 mm neobrátila proti sobě, ale proti svému milenci. Křepinského střelila zezadu do hlavy na Nádražní třídě v Českém brodě. Okamžitě po činu se šla udat na četnickou stanici.

Brožová stanula před soudem kvůli obžalobě z držení zbraně, z tehdy trestného potratu a z úkladné vraždy. Mladá žena se bránila, že Křepinského zavraždit nechtěla. I podle psychologického posudku jednala v pomatení smyslů.

Veřejnost stála jednoznačně na straně obžalované, stejně tak i 12členná porota, která ji jednohlasně očistila v případě vraždy a nadpoloviční většinou i v případě ilegálního potratu. Marie Brožová tak od soudu odešla pouze s pokutou 20 korun za nošení zbraně. Když pak šla s maminkou v Praze od soudu ve Vodičkově ulici na Masarykovo nádraží, vyprovázel ji nadšený dav.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání