Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejznámější světový únos: Dítě známého letce omylem zabil, přesto požadoval výkupné

Autor: dce - 
6. července 2017
05:00

Byl začátek března 1932, když se v domě slavného pokořitele Atlantiku, letce Charlese Lindbergha, stala otřesná věc. Neznámý pachatel unesl z pokojíku v prvním patře jeho 20měsíčního synka Charlese juniora. Přestože rodina zaplatila výkupné, své dítě už nikdy živé neviděli. Po pár týdnech byl chlapec nalezen mrtvý.

Dítě únosce odnesl 1. března. K oknu pokoje opřel žebřík a vyšplhal po něm do výšky. Na stole pak nechal jen dopis s žádostí o výkupné ve výši 50 000 $. Policie byla na místě do 20 minut. V pokoji byly nalezeny stopy bahna, otisky bot se ovšem nepodařilo změřit. Krev či otisky prstů zcela chyběly. Dvě příčky žebříku byly zlomené, patrně při pohybu po nich.

O pár dní později obdržel Lindbergh další dopis, kde únosce požadoval již 70 000 $ výkupné. V průběhu následujících dní dostal Lindbergh a později i známý místní učitel v důchodu John Cordon další dopisy. Ten se totiž nabídl, že k výkupnému přidá dalších 1000 $. Cordon rovněž dostal jako důkaz spací pytel malého chlapce.

V dubnu nakonec Cordon předal výkupné ve výši 50 000 $ cizímu muži, který mu výměnou předal informaci o dítěti. Na udaném místě ale chlapec nalezen nebyl…

12. května bylo nalezeno dětské tělíčko, zčásti pohřbené a zetlelé, pouhé čtyři a půl míle od Lindberghova domu. Hlava dítěte byla rozbitá, některé části tělíčka chyběly. Lindbergh tělo identifikoval jako svého syna podle oblečení, které mělo dítě na sobě a zvláštních prstů na nohou. Soudní lékař potvrdil, že dítě bylo mrtvé zhruba dva měsíce a zemřelo na následky poranění hlavy. Malý Lindbergh podle všeho únosci upadl, když se pod ním podlomily příčky žebříku.

Policie se pokoušela vysledovat pohyb peněz a zlatých certifikátů, které byly vyplaceny ve výkupném. Nakonec se v září 1934 podařilo dopadnout Bruna Richarda Hauptmanna, který použil jeden ze zlatých certifikátů. U sebe měl další a celkem 14 000 $ z výkupného.

Hauptmann se hájil, že je nevinný a peníze u něj nechal jeho známý, který ovšem zemřel po cestě do Německa. Policie u Hauptmanna doma ale nalezla i další důkazy – náčrtek konstrukce žebříku, jaký se našel u Lindberghových, telefonní číslo na Cordona a kus dřeva, který byl nakonec identifikován jako část žebříku.

V březnu roku 1936 byl Hauptmann odsouzen k trestu smrti. Před popravou odmítl i možnost změnit trest na doživotí výměnou za plné doznání. Do poslední chvíle tvrdil, že je nevinný. Nakonec byl popraven na elektrickém křesle 3. dubna 1936.

Podívejte se na video k podobně smutnému případu únosu:

Video  Policie oznamuje, že se našly ostatky malé Isabel Celis.  - Youtube
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání