Společnost ARIGA, která je výhradním distributorem svítilen Fenix na Českém trhu, nám zapůjčila na testování taktickou svítilnu Fenix TK22, konkrétně její třetí generaci. Svítilnu jsme testovali převážně při naší běžné činnosti, tedy při dokumentaci zásahů a výjezdů složek IZS, například při pohybu u pátracích akcí v lesích a v nepřístupném terénu. Zapůjčili jsme ji ale také dvěma policistům, kteří ji zhruba měsíc testovali v přímém výkonu služby.

Třetí generace svítilny Fenix TK22 je osazena LED diodou Cree XM-L2 U2, u níž výrobce uvádí životnost až 50 000 hodin. Svítilna disponuje 5 režimy světelného toku. Nejsilnější, 920 lumenů, vydrží na jedny baterie svítit až 1,5 hodiny v kuse. Uvádí to výrobce a potvrdilo se to i během našeho testu. Reálný dosvit je přitom více než 270 metrů, což jsme v průběhu testu rovněž potvrdili. V případě režimu o svítivosti 10 lumenů vydrží svítilna v nepřetržitém provozu až 150 hodin.

Obrovskou výhodou této svítilny je její odolnost. Nejenže s ní můžete bez problémů svítit i v hloubce dvou metrů pod vodou, ale neznepokojí vás ani její případný pád na zem. Výrobce garantuje bezproblémový pád z výšky 1 metru. Nám však v průběhu testování upadla svítilna přibližně z výšky 1,5 metru a nenastal jediný problém. Navíc je vyrobena z leteckého hliníku, jehož povrch lze díky anodizaci typu III jen těžko poškrábat.

Pomyslnou třešinkou na dortu je pak úderový ráfek z nerezové oceli. Tím mohou nejen policisté, ale také hasiči a záchranáři rozbít například skleněnou výplň oken. I tuto možnost jsme v redakci vyzkoušeli a opět musíme konstatovat – bez problémů, sklo rozbito, baterka drží.

Nyní pár slov samotných policistů, kteří svítilnu testovali společně s námi. „Parádní svítivost. Svítilnu jsem využil například ve chvíli, kdy jsme pronásledovali pachatele krádeže v noci a v nepřehledném terénu. Schoval se před námi v křoví, ale ne na dlouho. Nakonec jsme ho dopadli. Jako velmi užitečný se mi jeví taky stroboskop, kterým svítilna disponuje. V případě taktického využití, kdy se stroboskopem zmate například pachatel, je to neocenitelný pomocník. Byl jsem dost zvědavý na rozbití skla úderovým ráfkem, ve službě se nám ale příležitost k takové akci nenaskytla,“ uvedl první z policistů, který svítilnu testoval.

Druhého z policistů jsme se naopak zeptali, co by svítilně vytkl: „Pravděpodobně jen dvě věci. Pokud svítilna svítí v nejsilnějším režimu, tedy nějakých 920 lumenů, poměrně rychle se její část zahřívá. Ale i tohle je jen o komfortu, nedá se říct, že by se po zahřátí svítilna nedala držet v ruce.

Druhou věcí, kterou bych svítilně Fenix TK22 vytkl, je absence možnosti regulovat velikost světelného kuželu. Tahle možnost mi zpočátku u svítilny chyběla, po dvou týdnech ve službě jsem si na to ale zvykl a kolegům bych tenhle model určitě doporučil. Je to zatím nejlepší svítilna, která se mi na běžný výkon služby dostala do ruky,“ uvedl.

Regulace velikosti kužele není nutná… Absence možnosti regulování světelného kuželu svítilny může ovšem být stejně tak považována za její výhodu. Svit není potřeba nijak přenastavovat, protože dokáže zároveň pokrýt širší okolí pomocí méně jasného halo kuželu a zároveň prostřednictvím zaostřeného středu kužele poskytuje dlouhý dosvit. Svítilna je tak vždy připravena k okamžité akci.

K rychlému zahřívání, které je dáno vysokým výkonem a malými rozměry svítilny lze snad jen dodat, že výrobce před teplotou svítilny varuje potiskem na jejím těle. Při aktivaci maximálního režimu totiž vzniká na diodě hodně tepla, které je odváděno na hlavu svítilny, jež slouží jako přirozený chladič.

Závěrečné hodnocení Není toho mnoho, co lze svítilně vytknout. Se svou maloobchodní cenou 2299,- Kč včetně DPH (lze zakoupit v eshopu na www.kronium.cz), se řadí mezi svítilny střední cenové kategorii. Cenu však svítilna kompenzuje svým vysokým výkonem a odolností. Nevýhodou může být její větší průměr, nicméně jeho zmenšení na úkor svítivosti by nemělo význam. Pokud budete chtít svítilnu užívat v běžném výkonu služby, ať už u policie, armády, hasičů, či záchranářů, můžeme ji jen a jen doporučit. Ať praží slunce, nebo hustě prší, svítilna neustále pracuje na 100%. Svítilna navíc váží pouze 157 gramů, což udělá radost nejednomu majiteli.

Klady + Vysoká svítivost a daleký dosvit + Skvělá odolnost + Možnost připevnění na zbraň + Úderový ráfek na rozbití skla + Možnost zakoupení bohatého příslušenství

Zápory - Široká hlava svítilny - Absence regulace velikosti světelného kuželu - Rychlé zahřívání v maximálním režimu