Policisté náchodského regionu o uplynulém víkendu přijali dvě oznámení o znásilnění žen. První žena ve věku 24 let uvedla, že byla v pátek v poledních hodinách násilím donucena k pohlavnímu styku svým kolegou, který k ní přišel na návštěvu do bytu v Náchodě. Muž nedbal jejího slovního odporu a následně překonal i její fyzickou obranu. Policisté o 13 let staršího muže, cizince, ještě téhož dne zadrželi a umístili do policejní cely, v současné době probíhá další vyšetřování. Pokud se mužova vina prokáže, hrozí mu za vynucený pohlavní styk až pětiletý trest odnětí svobody.

Druhé oznámení o znásilnění mladé ženy přijali strážci zákona v sobotu v nočních hodinách, kdy na policii telefonovala kamarádka 20leté dívky, která uvedla, že její velmi opilou přítelkyni venku nedaleko obchodního domu v nákupní zóně u polských hranic v Náchodě donutil jeden mladík k pohlavnímu styku. Mladá žena se však ráno po vystřízlivění sama dostavila na policii a policistům uvedla, že se přítelkyně zmýlila a že k souloži došlo dobrovolně. Tento skutek proto policisté odložili.

Znovu však policisté apelují zvláště na mladé dívky a ženy, aby vždy zvažovaly, v jaké společnosti se budou pohybovat, či kým se nechají doprovodit domů nebo svézt. Nebezpečí sexuálního útoku potom stoupá s množstvím vypitého alkoholu jejich společníků i jich samotných. Je rozhodně lepší oželet pochybnou společnost nebo peníze na taxík, než být obětí znásilnění.

Por. Mgr. Eva Prachařová tisková mluvčí PČR