Policisté proto prohlédli všechny rodinné domy v okolí, ale nezjistili, že by byl některý z nich narušený. Při tom si ale všimli, že u jednoho z nich je silně cítit zápach marihuany. Vzhledem k tomu oba vietnamsky hovořící muži skončili na policejní služebně, aby podali vysvětlení k výše uvedeným skutečnostem. Policisté také zároveň informovali kolegy z kriminální služby, kteří se zabývají drogovou problematikou. Ti prošetřováním všech okolností zjistili, že v jednom z domů bude nejspíš zřízená pěstírna marihuany, proto začali dům hlídat a zároveň požádali soud o příkaz k domovní prohlídce.

Mezi tím co objekt hlídli a čekali na povolení k prohlídce, k domu přišel vietnamsky hovořící muž a následně i žena. Kriminalisté je zadrželi ve chvíli, kdy odemykali dveře a chtěli do domu vstoupit. Následnou prohlídkou rodinného domu, který měla dvojice pronajatý, zjistili, že je zde opravdu zřízená pěstírna s 209 rostlinami konopí.

S třiatřicetiletou ženou a třicetiletým mužem kriminalisté 2. oddělení obecné kriminality čtvrtého policejního obvodu zahájili trestní stíhání pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě odsouzení za toto jednání hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Kriminalisté také podali podnět na jejich vzetí do vazby, který byl u muže akceptován a jeho stíhání bude vedeno vazebně.

por. Bc. Jan Daněk tiskový mluvčí PČR