Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další následek dlouhého covidu: Nemoc může způsobit „obličejovou slepotu“, tvrdí studie

Autor: ula, inf - 
29. března 2023
05:00

Řada studií již prokázala, že prodělání covidu-19 může způsobit řadu neurologických potíží, jako je např. ztráta chuti a čichu, zhoršení pozornosti, paměti a také se může objevit „mozková mlha“. Studie zveřejněná v časopisu Cortex naznačuje, že se může u pacientů rozvinout i prosopagnosie. Laicky se onemocnění říká obličejové slepota. Lidé mohou mít problém s rozpoznáváním tváří a také problémy s orientací.

Výzkumníci spolupracovali s Annie, 28letou pracovnicí zákaznického servisu a potrétistkou na částečný úvazek, které byl diagnostikován covid-19 v březnu 2020 a o dva měsíce se jí vrátily příznaky onemocnění. Krátce po relapsu si Annie všimla potíží s rozpoznáváním obličeje a orientací.

„Když jsem se poprvé setkal s Annie, řekla mi, že není schopna rozpoznat tváře své rodiny,“ říká hlavní autorka Marie-Luise Kieselerová, postgraduální studentka katedry psychologie a mozkových věd a členka Laboratoře sociálního vnímání v Dartmouthu. Annie vyprávěla o příhodě, kdy byla v restauraci a měla se setkat s rodinou od vyléčení z covidu-19. Nepoznala je, a když kolem nich znovu prošla, otec na ni zavolal. „Bylo to, jako by hlas mého otce vyšel z obličeje cizího člověka,“ říká Annie, která nyní spoléhá právě na hlasy, aby rozpoznala lidi, které zná.

Annie také po covidu-19 zaznamenala problémy s orientací. Annie měla problém orientovat se v supermarketu, kde pracuje, zapomínala, kde je konkrétní zboží a musí se spoléhat na Google mapy, aby si vzpomněla, kde zaparkovala auto.

Co je obličejová slepota?

Problém s rozeznáváním tváří se odborně nazývá prosopagnosie, volný překlad zní obličejová slepota. Jedná se o neurologickou poruchu, kdy pacient nerozeznává tváře, zatímco schopnost rozpoznávat jiné věci zůstává relativně nedotčená. Porucha vzniká v souvislosti s poškozením mozku, může být ale i vrozená a na světě jí trpí cca 2,5 % lidí.

„Kombinace prosopagnosie a problémů s orientací, které měla Annie, je něco, co upoutalo naši pozornost, protože tyto dva problémy jdou často ruku v ruce poté, co někdo prodělal poškození mozku nebo vývojové deficity,“ říká hlavní autor studie Brad Duchaine, profesor psychologie a mozku, a dodal: „Tento společný výskyt je pravděpodobně způsoben tím, že obě schopnosti závisí na sousedních oblastech mozku ve spánkovém laloku.“

Pacientka nepoznala v testu celebrity

Výzkumný tým provedl s Annie sérii testů, aby vyhodnotil její problémy s rozpoznáváním obličejů a určil, zda má potíže i s jinými percepčními nebo kognitivními schopnostmi. Rozpoznání známých a poznání identity neznámých tváří bylo pro Annie obzvlášť náročné. U jednoho z testů bylo Annie postupně předloženo 60 obrázků tváří celebrit a byla požádána, aby je pojmenovala. Poté jí byl předložen seznam celebrit uvedených v testu, aby se zjistilo, zda je zná. Annie správně identifikovala 29 % ze 48 celebrit, které znala, ve srovnání s většinou lidí, kteří dokážou správně identifikovat 84 % známých celebrit.

V druhém testu ukázali vědci Annie jméno celebrity a poté jí byly předloženy obrázky dvou tváří: tvář celebrity a tvář někoho podobného, a poté byla požádána, aby identifikovala, která tvář je slavná. Celebritu identifikovala v 69 % z 58 pokusů ve srovnání s 87 % v kontrolní skupině.

Pacientčina omezenější schopnost učit se a následně rozpoznávat neznámé tváře byla prokázána pomocí Cambridge Face Memory testu. V testu si účastníci zapamatují šest mužských tváří a poté jsou požádáni, aby rozlišili mezi zapamatovanými tvářemi a ostatními tvářemi. V průměru jsou lidé obvykle schopni identifikovat 80 % správně, zatímco Annie dokázala správně identifikovat pouze 56 %. „Naše výsledky z testu s neznámými tvářemi ukazují, že to nebylo jen tím, že si Annie nedokázala vzpomenout na jméno nebo životopisné údaje slavné osoby, kterou znala, ale má opravdu problémy s učením nových identit,“ říká Kieseler.

S krajinami nebyl problém

Její výsledky testů v detekci obličeje, vnímání identity obličeje a rozpoznávání objektů byly normální, což naznačuje, že problémy Annie s obličeji jsou způsobeny mezerami v paměti obličeje a nejedná se o obecnější poškození. Annie měla bezchybné výsledky testů ve zpracování scén. Když jí byla ukázána sada krajin a poté byly zobrazeny znovu s novou sadou, neudělala žádnou chybu při identifikaci krajin, které předtím zobrazila. „Je proto pravděpodobné, že její poruchy orientace jsou důsledkem procesů, které by mohly přispívat ke kognitivnímu zobrazení mapy spíše než k deficitům rozpoznávání scén,“ říká Kieseler.

Zhoršení vnímání a kognitivních schopností po covidu

Aby se zjistilo, zda jiní lidé zažili problémy s vnímáním, rozpoznáváním a orientací v důsledku „long-covidu“, výzkumný tým získal data od 54 pacientů, kteří měli dlouhý covid se symptomy po dobu 12 týdnů nebo déle; a 32 osob, které uvedly, že se z covidu-19 zcela zotavily. 

Respondenti byli požádáni, aby sami sebe ohodnotili na základě výroků týkajících se jejich zrakového vnímání a kognitivních funkcí, např. zda dokázali sledovat postavy v televizi nebo se orientovat v prostředí, a to před a po prodělání nemoci. Výzkumný tým měřil změnu hodnocení před a po a porovnával výsledky obou skupin.

„Většina respondentů s long-covidem uvedla, že jejich kognitivní a percepční schopnosti se od doby, kdy prodělali onemocnění, snížily, což nebylo překvapivé, ale skutečně fascinující bylo, kolik respondentů uvedlo deficity,“ říká Kieseler. „Nešlo jen o malou koncentraci skutečně postižených případů, ale velká většina lidí s dlouhým covidem hlásila znatelné potíže při dělání věcí, které byli schopni bez problémů dělat, než se nakazili.“ „Jedním z problémů, které mnozí respondenti uvedli, byly potíže s vizualizací rodiny a přátel, což je něco, co často slýcháme od prosopagnosiků,“ uvedl Duchaine a dodal:

„Naše studie zdůrazňuje druhy problémů s vnímáním při rozpoznávání obličeje a s orientací, které může způsobit onemocnění covidem-19 – je to něco, čeho by si lidé měli být vědomi, zejména lékaři a další zdravotníci.“

Jednotlivci, kteří mají problémy s vnímáním nebo zrakem nebo problémy s orientací, o kterých si myslí, že mohou být způsobeny covidem-19, mohou kontaktovat výzkumný tým, který doufá, že v této oblasti provede další výzkum. Pro více informací o problémech s rozpoznáváním obličeje, jako je prosopagnosie (obličejová slepota) a další potíže se zpracováním zraku, navštivte: www.faceblind.org.

Video  Covidová hrůza v Číně: Nemocnice praskají ve švech  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa