Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Unikl koronavirus z wuchanské laboratoře? Nový report jen přidává zmatek

Autor: mav, swp - 
1. března 2023
05:00

Tři roky poté, co začal covid-19 narušovat život takřka na celé planetě, pořád není jasné, kde se virus SARS-CoV-2 vzal. Přešel na člověka od netopýrů či jiných zvířat? Pochází z laboratoře? Nebo ještě odjinud? Nový report jednoho z amerických orgánů se kloní k vysvětlení, že koronavirus unikl z laboratoře v čínském Wu-chanu - ale s velkou jistotou to netvrdí.

Po původu viru nepátrají jen vědci, nýbrž i tajné služby - což by se patrně dělo, i kdyby byla mezi hlavními podezřelými jiná země než tajnůstkářská komunistická Čína. Špioni a analytici však nedospěli k výsledkům o nic přesvědčivějším než badatelé.

V roce 2021 USA odtajnily report shrnující přesvědčení svých několika tajných služeb. Čtyři se klonily - a to spíše nejistě - k hypotéze, že virus přeskočil na lidi v přírodě, od divokých zvířat. Jedna jiná služba byla „středně“ přesvědčená, že naopak k přenosu došlu v důsledku nehody v laboratoři. Poprvé se nový koronavirus ukázal v čínském Wu-chanu, kde má Čína svůj přední virologický ústav. Tři další služby se se stávajícími informacemi nevyjádřily pro žádnou z možností.

Roli v této kauze hraje i politika. Čína stále vylučuje, že by za pandemii mohla lidská chyba. Kdo takový názor zastával, musel ho obhajovat nejen věcně, ale ještě odrážet útoky, že je protičínský rasista. Nepomohlo, když právě takový postoj plamenně zaujal tehdejší americký prezident Donald Trump a o koronaviru útočně hovořil jako o „čínském viru“, připomíná deník The Guardian. Představitelé americké Demokratické strany Trumpovy tvrdé postoje tehdy kritizovali.

Později tajné služby zveřejnily své zjištění, že právě výzkumníci z Wuchanského institutu virologie v listopadu 2019 onemocněli záhadným virem a museli do nemocnice -  zda však šlo o SARS-CoV-2, se neví, potažmo si podrobnosti špioni nechali pro sebe.

Mezitím se Bílého domu ujal Demokrat Joe Biden a roku 2021 nařídil se na kauzu znovu podívat, možnost úniku z laboratoře zase i mezi Demokraty nabyla na důvěryhodnosti. V úvahu připadá možnost, že jde o nehodu při civilním výzkumu - američtí zasvěcení nesoudí, že by měl koronavirus sloužit jako biologická zbraň.

Dalším střípkem se o víkendu stal report ministerstva energetiky, pod nějž spadají Národní laboratoře. „Vznikl ve světle nových zpravodajských informací, dalšího studia vědecké literatury i konzultací s nezávislými odborníky,“ napsal o reportu americký deník The Wall Street Journal, jenž se o něm dozvěděl od dvou obeznámených zdrojů - report byl určen jen Bílému domu a některým zasvěceným zákonodárcům.

„Stopování původu SARS-CoV-2 je o vědě, nemělo by se politizovat. Čína vždy podporovala a podílela se na globálním stopování založeném na vědě,“ reagovala na novou zprávu tisková mluvčí čínské vlády Mao Ning. A připomněla, jak zněl závěr mezinárodní mise WHO po inspekci Wu-chanu: „Laboratorní původ pandemie byl považován za krajně nepravděpodobný.“ A mluvčí zkritizovala „určité země“, že dál omílají možnost laboratorního úniku. „Měly by přestat očerňovat Čínu a politizovat pátrání po původu.“

„Aktuálně není od zpravodajské komunity definitivní odpověď na tuto otázku,“ uvedl v neděli pro CNN Jake Sullivan, bezpečnostní poradce Bílého domu. „Některé elementy zpravodajské komunity učinily závěry k jedné možnosti, jiné ke druhé, další řekly, že prostě nemají dost informací.“

Video  Tisková konference po příletu Čechů z Wu-chanu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Hana Mareckova ( 4. března 2023 15:51 )

Pravda rezonuje vice nez lez. Spolecnost, ktera je zdrava, se nenemusi bat cenzury, pac pravda a lez vyjde sama na jevo.

At zazni Cesky slogan. Pravda vitezi!

trintin ( 1. března 2023 10:06 )

Je to podobné tomu, jak svého času někdo politikům po celém světě zasílal dopisy s Ruským antraxem. Nakonec se zjistilo, že antrax je z laboratoře USA a rozesílal ho Američan.

turista.z. ( 1. března 2023 08:53 )

Vżdycky kdyz se objevi nejaky virus z prirody co se dostal na cloveka, trva to max par tydnu nez najdou zdroj. Tady uz je to 3,5 let a nevedi?? Je jasny ze Covid utekl z laboratore...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa