Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Deprese, padání vlasů, nespavost: Češky popsaly svou krutou zkušenost s dlouhým covidem

Autor: amb, swp - 
24. října 2022
05:00

Nespavost, deprese, problémy s pamětí. Nulová imunita a náhlé astma, nadměrné pocení či padání vlasů. Několik měsíců po prodělání koronaviru lidem stále komplikuje život postcovidový syndrom. Někteří mají úzkosti, i když dřív byli veselí. Jiným se rozjely alergie, přestože na podobné potíže předtím netrpěli. Češi se Blesk Zprávám svěřili, jaké utrpení jim dlouhý covid způsobuje. „Měsíční výdaje kvůli němu vzrostly,“ přiznala samoživitelka Kateřina (34).

Dlouhý covid nebo také postcovidový syndrom způsobuje, že u lidí dlouho po prodělání „aktivního“ onemocnění covidem přetrvávají následky. Komplikují pracovní i rodinný život, pacient často končí na antidepresivech nebo jiných lécích. Obtíže po koronaviru velmi často neumí vysvětlit a řešit ani samotní lékaři.

Martina (38) covid prodělala v únoru roku 2021. Už během nemoci zažívala neskutečnou únavu, spala i 20 hodin denně a motala se jí hlava. Když se pak vrátila do zaměstnání, začala jí vynechávat paměť. Také si všimla, že funguje jako ve zpomaleném filmu.

„Dodnes mám s pamětí potíže. Chci něco udělat, jen se otočím a už nevím, co jsem měla v plánu. Někdy si vzpomenu až za chvíli, jindy vůbec. Kromě toho jsem dřív byla zvyklá chodit celkem svižnou chůzí. Po covidu jsem ale kousek ušla a došlo mi, že

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa