Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Příprava na podzimní vlnu covidu? Pro antivirotika až 50 kilometrů

Autor: K. Beránková - 
4. září 2022
05:00

Teploty klesají a sezóna nemocí se blíží. Podzimní vlna covidu klepe na dveře. Jak jsme připravení? Zatím nic moc. Antivirotika pacient nedostane na e-recept a vydá mu je jen pár lékáren v kraji.

„Volala nám pacientka do lékárny v Rýmařově. Má od praktického lékaře předepsán lék na covid-19. Zda ho máme na skladě, že nechce cestovat do Krnova čtyřicet sedm kilometrů tam a zpět a proč to tak je?“ popsal na sociální síti Marek Hampel, lékárník a předseda Grémia majitelů lékáren. Ženě pomoci nemohl. Léky s účinnou látkou molnupiravir jsou k dispozici jen v nemocničních lékárnách.

„Je absurdní, aby si pacient s vysoce infekční chorobou s rizikem těžkého průběhu musel zajistit antivirotikum z lékárny vzdálené 50 km,“ komentoval situaci molekulární biolog Marián Hajdúch. Aby toho nebylo málo, léky navíc nelze vydat na e-recept, a proto si musí covid pozitivní člověk přijít pro papírový předpis fyzicky do ordinace.

Problémový zákon

A proč to tak je? Na vině je byrokracie. „Lék nemá stanovenu cenu a úhradu pro ambulantní podání. Je možné jej vykázat pouze jako přímý materiál k výkonu klinického vyšetření. Nelze proto předepsat na e-recept,“ vysvětluje Ondřej Jakob. Zákon podle něj zároveň neumožňuje, aby ho vydávaly jiné než nemocniční lékárny. Změna se sice chystá, ale dříve než do konce roku to nebude. Novela totiž ještě musí projít parlamentem. I během podzimní vlny tak asi budou muset nemocní pro papírové recepty a pak do lékáren u špitálů.

Paxlovid  snad už v září

Alespoň jedna dobrá zpráva. Čekání na další antivirotikum paxlovid je snad už u konce. Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo smlouvu s americkou firmou Pfizer o dodávkách. První dávka by měla dorazit tento měsíc.

Nemocných mírně přibývá

Denní přírůstky nakažených pátý den po sobě mírně rostou. Testy v pátek potvrdily 1852 nových případů covidu, podobně jako před týdnem. O téměř 200 případů klesl počet hospitalizovaných, nyní jich je 658. Znovu covidem onemocnělo 820 lidí.

Víte že? Seznam lékáren, která antivirotika vydávají, najdete na https://ockoreport.uzis.cz/mab

Video  Očkování zachraňuje životy! vzkázal Válek v Blesku. Hrozí další lockdowny a povinné roušky?  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

dixid ( 4. září 2022 15:21 )

Citace primo z oficialnich stranek fimy Pfizer : "PAXLOVID is not approved for any use, including for use as treatment of COVID-19." - Paxlovid NENI povolen pro zadne uzivani vcetne covid 19.
Ano , toto je primo z oficialnich stranek ! Opet - povoleno k pouzivani POUZE v nouzovem rezimu , mnoho vedlejsich ucinku, nevyzkouseno.
Jak je mozne ze zdravotni system v CR pouziva experimentalni lecivo aniz by pacienty informovalo, ze se jedna o NEPOVOLENY lek, ktery se teprve zkousi ??? Vycet inerakci s jinymi leky si muzete precist na strankach fy Pfizer.

verka1 ( 4. září 2022 13:27 )

To byl humbuk s covidem, jak jsme nesměli z okresu do jiného okresu, jo aspoň šla vidět policie ČR a vojsko.
Zavřené prodejny, hospody, školy, nosili jsme roušky a respiratory, chodili na testy, ...

krapotkin ( 4. září 2022 10:06 )

Bu, bu, bu bacil je zase tady a konta vládní šašků se už těší na příliv dolarů za úplaty. Jak dlouho se ještě necháte zastrašovat šmejdy z vlády, kterou jste si zvolili ? Mne výčitky svědomí netrápí, já tuto vládu zlodějů z ODS nevolil a nikdy volit nebudu.

verka1 ( 4. září 2022 09:39 )

Milióny vakcín se vyhodilo a vyhodí za miliardy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa