Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Britský premiér se kaje za covidové večírky. Johnson tvrdí, že se z kauzy poučil

Aktualizováno -
25. května 2022
13:59
Autor: ČTK - 
25. května 2022
13:10

K večírkům v Downing Street, které se konaly za koronavirové uzávěry navzdory tehdy platným restrikcím, vedlo selhání ve vedení britské vlády. Vyplývá to z dlouho očekávaného plného znění vyšetřovací zprávy úřednice Sue Grayové, které dnes zveřejnila britská vláda. Premiér Johnson se omluvil za večírky ve svém sídle v Downing Street. Řekl, že přijímá plnou odpovědnost za své selhání, a že se z něj poučil.

Vinu za „kulturu“ porušování pravidel v úřadu premiéra Borise Johnsona musí podle Grayové nést ti nahoře. „Mnozí budou zděšeni, že k takovému chování došlo v takovém rozsahu v samém srdci vlády. Veřejnost má právo očekávat na takových místech nejvyšší standardy chování a to, co se stalo, jim zjevně neodpovídalo,“ uvádí ve zprávě.

Ani mimořádný tlak, kterému úředníci a poradci čelili, neomlouvá jejich chování, uvedla ve zprávě Grayová. Podle úřednice se večírků účastnil velký počet lidí. Odsoudila skutečnost, že někteří zaměstnanci chtěli vhodnost pořádání večírků zpochybnit, ale nebylo jim to umožněno.

Grayová vyšetřovala celkem 16 setkání, jichž se Johnson a jeho zaměstnanci zúčastnili v letech 2020 a 2021, zatímco lidé ve Velké Británii měli zakázáno se stýkat na základě omezení zavedených Johnsonovou konzervativní vládou ve snaze zpomalit šíření nemoci covid-19.

Johnson čelí výzvám k rezignaci

Součásti zprávy, která má kolem 50 stran, jsou i fotografie z některých shromáždění. Část jich už v úterý publikovala stanice ITV. Ukazují premiéra, jak si připijí a baví se se skupinou lidí. Na stolech lze vidět lahve od alkoholu a občerstvení.

Johnson čelí kvůli kauze známé jako Partygate výzvám k rezignaci. Premiér se omluvil za chyby, kterých se dopustil, odstoupit ale odmítá. Čeká ho také vyšetřování parlamentního výboru, který chce zjistit, zda Johnson úmyslně klamal poslance, když jim tvrdil, že žádná pravidla porušena nebyla.

Podle Grayové ale večírky v Downing Street a ve vládní čtvrti Whitehall neodrážejí převládající kulturu v celé vládě. Zmínila, že tisíce lidí pracovaly na tom, aby v „bezprecedentní době“ dosáhly dobrých výsledků. Uvedla také, že ji potěšil pokrok, kterého vedení britské vlády dosáhlo od lednové publikace části její vyšetřovací zprávy.

Grayová již na konci ledna zveřejnila zkrácenou verzi své vyšetřovací zprávy. Ve stejnou chvíli ale večírky začala vyšetřovat policie, která ji požádala, aby zatím nezmiňovala události dotýkající se policejního vyšetřování. Veřejnost tak na plné znění dokumentu čekala několik měsíců.

Grayová už v lednové verzi zprávy uvedla, že některá setkání v sídle a úřadu britského premiéra v Downing Street během koronavirových uzávěr představovala vážná selhání klíčových lidí ve vládě a neměla se konat.

Londýnská policie minulý týden oznámila, že uzavřela vyšetřování večírků pořádaných za koronavirové uzávěry. Za porušení tehdy platných nařízení rozdala 126 pokut, trest přitom neminul ani Johnsona, jeho manželku Carrie a ministra financí Rishiho Sunaka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa