Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Diktátor Kim volá armádu, KLDR nezvládá covid. Přiznaných případů je přes milion

Aktualizováno -
16. května 2022
15:02
Autor: ČTK - 
16. května 2022
10:32

Severní Korea již pravděpodobně zaznamenala více než milion případů nákazy koronavirem, ačkoli výskyt nemoci covid-19 na svém území poprvé přiznala teprve minulý týden. Severokorejské zdravotnické úřady podle agentury AP uvedly, že „horečkou neznámého původu“ od konce dubna onemocnělo 1,2 milionu lidí. V KLDR jsou omezené testovací kapacity, takže potvrzeno je jen malé množství případů nákazy koronavirem, píše AP.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na víkendovém mimořádném zasedání politbyra vládnoucí Korejské strany práce kritizoval představitele zdravotnických úřadů za pomalou reakci na epidemii a nařídil armádě, aby pomohla při distribuci léků.

Severokorejský úřad pro boj proti koronaviru podle agentury AP dnes ohlásil osm nových úmrtí na koronavirus, čímž jejich celkový hlášený počet v zemi stoupl na 50. Přibylo rovněž 392 920 lidí s „horečkou“.

Panují obavy, že šíření nemoci způsobí v Severní Koreji humanitární krizi. Severokorejský zdravotnický systém je dlouhodobě ve špatném stavu a předpokládá se, že většina obyvatel není proti covidu-19 očkovaná. Severokorejský vůdce Kim minulý týden vyhlásil v celé zemi uzávěru.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes varovala, že covid-19 by se mohl v Severní Koreji rychle rozšířit. „V zemi, která má teprve zahájit očkování proti covidu-19, je riziko, že by se viusr mohl rychle masově rozšířit, dokud nebude omezen okamžitými a přiměřenými opatřeními,“ uvedla podle agentury Reuters regionální šéfka WHO Púnam Singhová. V prohlášení rozeslaném novinářům WHO uvedla, že přímo od severokorejských úřadů ještě nedostala informace o epidemii.

Mezinárodní společenství loni nabídlo KLDR zaslání několika milionů vakcín proti covidu, Pchjongjang to ale odmítl s tím, že na začátku pandemie v lednu 2020 uzavřel hranice a do země se žádná nákaza nedostala.

Vzhledem k tomu, že KLDR sdílí hranice s Jižní Koreou a Čínou, které zaregistrovaly množství nákaz koronavirem, odborníci tvrzení severokorejských úřadů o tom, že do země covid nepronikl, opakovaně zpochybnili.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení dnes nabídlo KLDR uspořádání rozhovorů na pracovní úrovni, na nichž by Jižní Korea se svým sousedem projednala možnou humanitární pomoc. Soul je podle ministerstva připraven poskytnout léky, vakcíny a testovací sady i technickou spolupráci.

Video  Ri Sol-Ju: Tajemná první dáma Severní Koreje  - Videohub
Video se připravuje ...

horaIysa ( 7. června 2022 07:58 )

Danero, to neznamená, že se lidé nestýkají.

Dannero ( 16. května 2022 16:13 )

Mě by zajímalo jak se tam ten Covid šíří když lidé nemůžou cestovat, nemají auta, moc nenakupují, nesmí se shlukovat, všude je hlídají.To si posílají nákazu poštou?

frantacizek ( 16. května 2022 11:48 )

Kimy ta horečka neznámého původu, to bude ten covid.. Je to lookem dandy, jako by vyskočil z Tizianova obrazu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa