Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Podzimní vlna covidu přijde,“ varuje Dušek. Válek prozradil, jak to bude s 4. dávkou

Aktualizováno -
13. května 2022
10:23
Autor: ČTK, Mii, ula - 
13. května 2022
07:14

V Česku skončila pandemická pohotovost, přesto ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) varuje, že covid nezmizel. Stále jako nejlepší ochranu zdůrazňuje očkování. Že funguje, podle něj potvrdila i nová česká studie, podle které vakcinace mRNA vakcínami vedla ke snížení rizika nákazy u těžce nemocných o 46 procent. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek pak zdůraznil, že podzimní vlna covidu nevyhnutelně přijde. Znovu se tak rizikové skupiny obyvatel mají připravit na přeočkování.

„Očkování naprosto bez diskuze zachraňovalo životy,“ vysvětloval Dušek s tím, že nikdo nepopírá, že se nenakazí i člověk po očkování, žádné očkování není stoprocentní. „Varianta omikron má zásadně vyšší nakažlivost,“ doplnil posléze. Podle něj omikron nelze zastavit, bude ale dobře, když tu zůstane. Ze všech variant covidu je nejmírnější a nejlépe se mu umíme bránit.

Na podzim pak jak podle Válka, tak Duška nastane další vlna. „Naší hlavní obranou na podzim bude očkování,“ upozornil ministr. Podle něj bylo v Česku aplikováno 17 tisíc vakcín u sedmi miliónů lidí. 4 miliony Čechů má třetí dávku. Z 90 % je naočkována seniorní populace. 

Riziko nákazy seniorů variantou covidu-19 omikron po dvou dávkách očkování kleslo podle dat ÚZIS z února o 87 procent, proti nákaze o polovinu.

Válek: Virus spí

Jak uvedl Válek, virus tady stále je, ale spí. „Zaútočí v podzimních měsících. Nemůžeme si myslet, že nepřijde podzimní vlna,“ zopakoval ministr a dodal, že se budeme přeočkovávat proti covidu-19 každý rok.

Koronavirus je podobně jako ostatní respirační viry sezónní, více se šíří v chladných podzimních a zimních měsících. Lidé, kteří o přeočkování v současné době uvažují, protože jim uplynula šestiměsíční lhůta po druhé dávce, podle Válka mohou počkat na podzim, aby měli před další vlnou vyšší protilátky.

„Pokud se jedná o velmi rizikového pacienta, kterému prošla doba po druhé dávce, tak by určitě na třetí dávku měl jít,“ dodal. Data o nákazách ukázala podle ÚZIS vysokou ochranu u chronicky nemocných, kteří se nechali očkovat, například diabetiků nebo práce pacientů po transplantacích.

„Je zřejmé, že každý podzim, pokud virus nezmizí, což nevypadá, budeme muset očkovat. Jednou bude silnější, jednou slabší podobně jako chřipkový virus,“ doplnil Válek.

Očkování čtvrtou dávku by mělo být podle Válka v srpnu, září nebo první polovině října. Záleží, kdy člověk získal předchozí dávku. Pokud v zimě, tak musí počítat s těmito termíny. „Zatím si myslím, že tohle je převažující názor vědecké komunity,“ řekl Válek. Přednost mají mít rizikové skupiny, ale 4. dávka by se měla týkat všech.

I lidé očkovaní proti covidu první a druhou dávkou, kteří nemají vyšší riziko, mohou podle ministra Válka počkat se třetí dávkou na podzim. Budou tak mít vyšší protilátky.

Skladba vakcín se nejspíš měnit nebude. „Tlak na vývoj vakcín není tak silný,“ upozornil ministr. Stávající látky podle něj stále fungují dostatečně, jen v časem klesá jejich účinek.

Očkování zachraňovalo životy

Riziko nákazy seniorů variantou covidu-19 omikron po dvou dávkách očkování kleslo podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) z února o 87 procent, proti nákaze o polovinu. I u velmi rizikových pacientů desetkrát snižuje riziko, že při nákaze zemřou. Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) také představili studii o tom, že očkování snížilo riziko nákazy u pacientů po transplantaci o 46 procent.

„Očkování u vysoce rizikových pacientů stoprocentně nezabrání tomu, aby se nenakazil, nezabrání, aby nebyl hospitalizovaný, ale desetkrát nižší je riziko, že se zemře,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ochrana proti nákaze klesá po čtyřech měsících

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška ochrana proti nákaze klesá po třech či čtyřech měsících, ale ochrana proti těžkému průběhu nemoci je trvalejší. U zranitelných skupin se i v prvních měsících letošního roku držela nad 80 procent.

Data ÚZIS ukázala, že v listopadu 2021, kdy se šířila varianta delta, očkování dvěma dávkami snížilo riziko nákazy u osob nad 65 let o zhruba 59 procent, riziko hospitalizace o více než 76 procent a léčbu na JIP o téměř 85 procent. Letos v únoru, kdy se už šířila nakažlivější varianta omikron, bylo riziko nákazy nižší o 50 procent, hospitalizace téměř 87 procent a JIP 89 procent.

Podle Duška tak očkování v době nakažlivějších variant delta a omikron zabránila zahlcení nemocničního systému. „Očkování určitě zachránilo mnoho životů,“ dodal přednosta transplantačního centra IKEM Ondřej Viklický.

Nová očkovací kampaň?

Ministerstvo zdravotnictví tento týden začalo hledat firmu, která připraví další komunikační kampaň k očkování proti covidu-19. Začít by měla 1. srpna a bude lidem doporučovat třetí dávku očkování, rizikovým lidem čtvrtou, před očekávanou podzimní vlnou epidemie. Cílit bude i na uprchlíky z Ukrajiny. Podle vypsané veřejné zakázky mají firmy na podání nabídek 11 dní. Odhadovanou cenu zakázky resort neuvedl.

„Většina populace získala mylný dojem, že pandemie covid-19 skončila s variantou omicron a je za námi. Během letních měsíců bude počet nakažených dále klesat a lidé získají pocit, že se již nemusí chránit vakcínou. Nízká proočkovanost může způsobit vážné problémy v podzimních měsících,“ píše ministerstvo v zadání zakázky.

Kampaň by podle něj měla působit na emoce, ale přinášet i jasné racionální sdělení. Cílem je přesvědčit lidi, aby si nechali aplikovat třetí a ohrožené skupiny čtvrtou posilující dávku očkování. V současné době je očkováno dvěma dávkami 65 procent populace, mezi lidmi nad 65 let přes 90 procent. Posilující dávku má asi 43 procent, mezi seniory je to zhruba 70 procent.

Video  Válek: Na podzim přijde další vlna covidu, bude třeba přeočkování  - ČTK
Video se připravuje ...

Hana Mareckova ( 18. května 2022 00:22 )

http­s://tw­itter­.com/a­ginnt/­status­/15244­531127­940751­43?ref­_src=t­wsrc%5­Etfw%­7Ctwcam­p%5Et­weetem­bed%7C­twter­m%5E15­244531­127940­75143%­7Ctwgr­%5E%7C­twcon%­5Es1_c­10&ref­_url=h­ttps%3­A%2F%2­Fwww­.info­wars­.com%2F

Hana Mareckova ( 18. května 2022 00:17 )

Nezalezi na tom jestli bude, ale kdo bude. Good Morning America-

http­s://tw­itter­.com/a­ginnt/­status­/15244­531127­940751­43?s=2­0&t=lQ­2wa3pV­sGfW8S­mpKIL­v0Q

Jirik-ta ( 15. května 2022 18:00 )

Dohoda mezi WHO a Českem o zlepšení zdraví pro všechny
http­s://o­tevris­voumys­l.cz­/wp-conten­t/uplo­ads/2­022/05­/Bien­nial-Plan-of-Cooperation22-23-cs.pdf

Jirik-ta ( 14. května 2022 19:34 )

BLÍŽÍ SE PODZIM, POLITICI SE PŘIPRAVUJÍ NA ZISKY

Jirik-ta ( 14. května 2022 15:26 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa