Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čína přiznala první oběti covidu v Šanghaji. Tvrdá uzávěra finanční metropole nezabírá

Autor: ČTK - 
18. dubna 2022
10:52

Čínská finanční metropole Šanghaj oznámila tři úmrtí lidí nakažených koronavirem. Jedná se o první oficiálně potvrzené případy zemřelých v nynější vlně epidemie. Informovala tom dnes agentura Reuters.

Za posledních 24 hodin přibylo v 26milionové Šanghaji 22.248 případů infekce koronavirem, o den dříve to bylo 24.820.

Ačkoli naprostá většina nakažených nemá příznaky nemoci covid-19, šanghajské úřady trvají na pokračování přísného lockdownu, který znemožňuje lidem opouštět domovy. Od 10. března město provedlo více než 200 milionů testů na koronavirus, sdělily úřady.

VŠanghaji se na konci minulého týdne s policií střetli obyvatelé bytového komplexu, kam úřady chtějí umístit nakažené koronavirem.

Demonstrace zoufalých obyvatel

Na nahrávkách ze Šanghaje, které kolovaly po čínském internetu, než je smazala státní cenzura, byla vidět skupina lidí demonstrujících před rezidenčním komplexem. Jeho vchod střežil kordón policistů, na které demonstranti křičeli. Podle AFP šlo o nájemníky, kterým úřady zabavily byty, aby je poskytly nakaženým, kteří musí do izolace. Na záběrech policie několik demonstrujících zadržela.

K napětí před rezidenčním areálem se vyjádřil čínský developer, který objekt nechal vybudovat. Podle něj se situace uklidnila. Firma uvedla, že úřady nařídily 39 domácnostem, aby se vystěhovaly a poskytly své byty pro izolaci nakažených koronavirem. Společnost dodala, že „někteří nájemníci kladli odpor“ proti rozhodnutí úřadům.

Podle agentury AFP je střet v Šanghaji mezi policií a nájemníky dalším signálem, že obyvatelé čínské megalopole jsou přísnými pandemickými opatřeními vyčerpáni; mimo jiné jim život komplikuje stále složitější obstarávání základního zboží včetně potravin.

Video  Zdravotní bratr v Itálii rozdával za peníze falešná potvrzení o očkování  - Poliziadistato
Video se připravuje ...

 

mrkevmrkev ( 18. dubna 2022 11:34 )

Ano, oběti lékařské nepéče. A kolikže těch psů a koček padlo lopatou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa